Έτοιμη η Τουρκία να υποδεχτεί ογκολογικούς ασθενείς από νοσοκομείο της Γάζας

 Έτοιμη η Τουρκία να υποδεχτεί ογκολογικούς ασθενείς από νοσοκομείο της Γάζας

Σύμφωνα με χτεσινές (2/11) δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχτεί ασθενείς με καρκίνο από το ογκολογικό νοσοκομείο Turkish-Palestinian Friendship Hospital, της Γάζας, το οποίο τέθηκε εκτός λειτουργίας πριν 2 ημέρες (την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου) καθώς εξαντλήθηκαν τα καύσιμα και οι πόροι της δομής.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι το νοσοκομείο, το οποίο ήταν το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, έπρεπε να κλείσει εν μέσω των βομβαρδισμών της περιοχής από το Ισραήλ.

Σε μια δήλωση στην πλατφόρμα κοινωνικής ανταλλαγής μηνυμάτων X (πρώην twitter), ο Κότζα είπε ότι, με τον απαραίτητο συντονισμό, η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχτεί τόσο ογκολογικά περιστατικά όσο και άλλους ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, αλλά έλαβαν αναγκαστικά εξιτήριο από το νοσοκομείο λόγω έλλειψης πόρων.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να περιθάλψουν 1.000 παλαιστίνια παιδιά από τη Γάζα, χωρίς να αναφέρουν πώς θα μεταφερθούν με ασφάλεια από την περιοχή για το κράτος του Κόλπου.

Η Τουρκία έχει στείλει μέχρι στιγμής περισσότερους από 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και μια ομάδα ιατρικού προσωπικού στην Αίγυπτο για τους κατοίκους της Γάζας, ενώ προσφέρεται επίσης να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο πεδίου κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Έχει καταδικάσει σθεναρά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, και ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε την Πέμπτη (2/11) ότι τέσσερις ασθενείς με καρκίνο πέθαναν λόγω του ότι το Turkish-Palestinian Friendship Hospital, η μοναδική ογκολογική δομή θεραπείας στη Γάζα, ήταν εκτός λειτουργίας.

“Η κατάσταση είναι πέρα από καταστροφική στα νοσοκομεία της Γάζας

Αυτό δήλωσε στην Medical Aid for Palestinians, ο Dr. Marwan Abusada, επικεφαλής χειρουργείου στο νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας.

«Έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα καύσιμα… Οι ανάγκες κατανάλωσης είναι τεράστιες λόγω της εισροής τραυματιών αλλά και χιλιάδων πολιτών που έχουν εκτοπιστεί και αναζητούν καταφύγιο στο νοσοκομείο», εξήγησε ο Abusada, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο Al-Shifa έχει υποδεχτεί περισσότερους από 800 τραυματίες, πολύ πέρα από τις δυνατότητές του.

Όπως είπε πολλοί εκτοπισμένοι ζουν στην αυλή του νοσοκομείου και μέσα στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένων και των διαδρόμων του νοσοκομείου, και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξάπλωσης πανδημιών μεταξύ των ασθενών και των εκτοπισμένων. «Οι αίθουσες της εντατικής είναι γεμάτες. Έχουμε μηδενική ικανότητα να περιθάλψουμε όλους τους τραυματίες. Κάθε ώρα, προσέρχονται δεκάδες τραυματίες για θεραπεία. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματική καταστροφή».

Σχετικά Άρθρα