Στην Κίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ενίσχυση εμπορικών σχέσεων και γεωπολιτικές εξελίξεις – Συναντήσεις με Λι Τσιανγκ και Τζάο Λετζί
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στην Κίνα, σήμερα και αύριο. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας αλλά και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.
Όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες.
Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές οι γεωπολιτικοί παράγοντες που διαμορφώνονται διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και θέτουν νέα διλήμματα για τις σχέσεις εντός κι εκτός της Ε.Ε σε όλα τα επίπεδα. Ενδεχομένως η παροχή μεγαλύτερης κρατικής στήριξης ενδέχεται να αποτελέσει αντίβαρο στις επεκτατικές εμπορικές πολιτικές της Κίνας καθώς οι εμπορικές πρακτικές της Κίνας αποτελούν υπολογίσιμη απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του αναμένεται να επικεντρωθεί στις καλές σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής της θέσης, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.
Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές πως ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κίνα την κατάλληλη στιγμή δεδομένου ότι η επίσκεψη του πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P και ενώ πρόσφατα έχει προηγηθεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας απο τους δύο μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, Lianhe Credit και Chengxin Rating Group.
Υπο αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί, να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού απο την Κίνα.
O Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo) όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.