Στην Τουρκία μεταβαίνει εκτάκτως ο Άντονι Μπλίνκεν

 Στην Τουρκία μεταβαίνει εκτάκτως ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Άγκυρα στις 5 Νοεμβρίου, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που γίνεται γνωστή λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε σήμερα με τον Χακάν Φιντάν, με τον Τούρκο υπουργό να αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου ότι «υποβάλλαμε κάποιες προτάσεις που θέλουμε να τις συζητήσουμε με τους ομολόγους μας».

Επομένως, μοιάζει πιθανό να συζήτησε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς και να θέλει να συνομιλήσει για το ίδιο θέμα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι από την συνάντηση των δύο ομολόγων προέκυψε με ξεκάθαρη σύμπτυξη απόψεων, όσον αφορά το ζήτημα του πολέμου και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς πρόκειται για δύο μουσουλμανικές χώρες που έχουν κάνει σαφές ότι συντάσσονται με την πλευρά της Χαμάς και των Παλαιστινίων.

Αν και μίλησαν για προτάσεις παρακείμενου να κατευναστεί η εμπόλεμη κατάσταση, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι δυο τους συμφώνησαν για κάποια διπλωματική πρωτοβουλία. Πάντως, είναι ξεκάθαρο πως Ιράν και Τουρκία δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να προχωρήσουν σε κάποια στρατιωτική ανάμειξη στην περιοχή.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο Τουρκία και Ιράν να θέλουν να δημιουργήσουν έναν τρίτο πόλο που θα διαχωρίζεται τόσο από τη Δύση, όσο και από τις αραβικές χώρες με στόχο να ασκήσουν κάποιου είδους επιρροής στη Χαμάς, είτε για απελευθέρωση αιχμαλώτων, είτε για κάποια άλλη συμφωνία.

Φιντάν: «Το Ισραήλ να γυρίσει από το λάθος δρόμο – Σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα επέσεισαν τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα είναι ανοιχτές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα για Ουκρανούς και Παλαιστίνιους και ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να εδραιωθεί μέσω της βίας.

Όσον αφορά τις διπλωματικές ενέργειες, ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν θέλει να ακούσει τον όρο κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι η διεθνής διάσκεψη ειρήνης θα ήταν η καταλληλότερη πλατφόρμα για μόνιμη ειρήνη. Επανέλαβε ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη ως εγγυήτρια χώρα και ότι έχουν υποβάλλει προτάσεις για έξοδο από την κρίση.

Καταρχάς, ο Χακάν Φιντάν εστιάζοντας στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε αυτή τη σφαγή και τον διωγμό.

«Η παράνομη πολιορκία στη Γάζα, η οποία στερεί από τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας τα πιο βασικά δικαιώματα, συνεχίζεται δυστυχώς ακόμη. Στους κατοίκους της Γάζας, των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, έχει εμποδιστεί η προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων και βρίσκονται εδώ και μέρες υπό συνθήκες σφοδρών βομβαρδισμών.

Άνθρωποι των οποίων τα σπίτια έχουν ισοπεδωθεί, σφαγιάζονται βάναυσα και δημόσια μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Αυτή η απάνθρωπη πολιορκία και οι επιθέσεις εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σφαγή και τον διωγμό.

Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει ότι δεν εγκρίνουμε τις επιθέσεις με στόχο αθώους πολίτες με οποιονδήποτε τρόπο, ανεξάρτητα από το ποιος πραγματοποιεί τις επιθέσεις και για ποιο σκοπό».

«Όχι διαφορετικά πρότυπα στην Παλαιστίνη»

«Βρισκόμαστε σε έντονη διπλωματική κινητικότητα», είπε ο Φιντάν. «Θεωρούμε ότι η στάση μας βασίζεται σε αρχές και είναι δίκαιη σε κάθε ζήτημα. Δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα για την Ουκρανία και διαφορετικά πρότυπα για την Παλαιστίνη. Αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με αρχές και συνέπεια».

«Το Ισραήλ πρέπει να διορθώσει το λάθος»

«Το Ισραήλ πρέπει να γυρίσει πίσω από τον λάθος δρόμο που έχει πάρει και να βάλει τέλος στη βία. Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να εδραιωθεί με τη βία. Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η αγνόηση των Παλαιστινίων και η αιματοχυσία δεν οδηγεί πουθενά. Όπως τόνισε για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρός μας, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για μόνιμη ειρήνη».

Κίνδυνος κλιμάκωσης πολέμου

«Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η κατάσταση σε έναν πόλεμο που θα επηρεάσει τις χώρες της περιοχής. Καλούμε όλους τους περιφερειακούς και εξω-περιφερειακούς φορείς να προωθήσουν το μοντέλο μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης. Ως παράγοντες αυτής της περιοχής, δεν πρέπει να αφήσουμε την επίλυση των περιφερειακών μας προβλημάτων σε άλλους. Πρέπει να επιτύχουμε την ανάπτυξη πολιτικών και να αποδείξουμε την ικανότητά μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα έδαφος όπου θα μπορούν να εξεταστούν εναλλακτικές απόψεις προσανατολισμένες στη λύση.

Ανησυχούμε για την εξάπλωση των συγκρούσεων. Μιλήσαμε γι’ αυτό με τον Ιρανό αδελφό μας. Μας είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή μπορεί να παρέμβουν στη σύγκρουση, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες. Τώρα, μπροστά σε μια τέτοια πραγματικότητα, η κατάπαυση του πυρός και η ειρήνη έχουν γίνει πιο απαραίτητες από ποτέ».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εγγυητές»

«Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το χρέος μας για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια μιας διαρκούς ειρήνης. Είμαστε επίσης έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη του εγγυητή στη φάση εφαρμογής μιας συμφωνίας που θα επιτευχθεί.

Δεν απαιτούμε μόνο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η λύση των δύο κρατών, αλλά ως Τουρκία, πιστεύουμε ότι τόσο εμείς όσο και άλλες χώρες της περιοχής πρέπει να βάλουμε το χέρι μας κάτω από την πέτρα για την επίλυση και την εφαρμογή αυτού του προβλήματος. Διαφορετικά, είναι πολύ δύσκολο και για τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία υπό αυτές τις συνθήκες μόνες τους.

Το ερώτημα που τίθεται συνεχώς από το Ισραήλ είναι πώς θα είναι ασφαλές το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, κατά τον ίδιο τρόπο, πώς θα είναι ασφαλείς οι Παλαιστίνιοι; Κι αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί.

Πιστεύουμε ότι η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη θα είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα γι’ αυτό. Οι διαβουλεύσεις μας σχετικά με το πού και πώς θα γίνει αυτό συνεχίζονται με τους αρμόδιους ομολόγους μας».

Τουρκικές προτάσεις για λύση

«Υπό το πρίσμα των διδαγμάτων που πήραμε από το παρελθόν σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, τον οποίο βιώνουμε σήμερα για τρίτη φορά, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλει και τις οποίες συζητούμε με τους φίλους μας. Θέλουμε κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή, ας γίνει! Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι αυτό το σπιράλ βίας θα επανεμφανιστεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το βλέπουμε αυτό. Πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση».

Η Δύση έχει χάσει την ηθική υπεροχή της

«Η ΕΕ, ως συλλογική θέση, δυστυχώς δεν θέλει να ακούσει τον όρο κατάπαυση του πυρός (στη Γάζα)». Η Δύση έχει χάσει εντελώς την ηθική της υπεροχή σε αυτό το σημείο. Όλες οι δικαιολογίες που προβάλλονται για ένα σημείο του πλανήτη, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι διώκονται, έχουν πλέον εξαντληθεί. Από εδώ και πέρα, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε μόνο σε αυτό που μπορεί να γίνει για την ειρήνη».

Μόνη λύση τα δύο κράτη

«Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου, ενιαίου γεωγραφικά παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του ‘67 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ασφάλειας και ειρήνης τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ».

Τούρκοι πολίτες όμηροι

«Ακούσαμε ότι ελήφθη απόφαση για την έγκαιρη απομάκρυνση ορισμένων αμάχων προς την Αίγυπτο. Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι γι’ αυτό. Τις επόμενες ημέρες, βλέπουμε ότι θα αρχίσει να απομακρύνεται από τη Γάζα ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων πολιτών με συγκεκριμένο μηχανισμό. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας για να συμπεριλάβουμε μεταξύ αυτών και Τούρκους πολίτες».

Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλαχιάν

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εκφράστηκε σκληρά απέναντι στις ΗΠΑ, τις κατηγόρησε ότι είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στην περιοχή και προέβλεψε πολύ βαριές συνέπειες, αν δεν σταματήσει το Ισραήλ να σκοτώνει.

«Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να σκοτώνει γυναίκες, παιδιά και αμάχους στη Γάζα, διαπράττοντας γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, χρησιμοποιώντας κάθε είδους απαγορευμένα όπλα. Εάν ο πόλεμος δεν σταματήσει, η ευθύνη για την κατάσταση στην περιοχή που βγαίνει εκτός ελέγχου βαρύνει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και όσους υποστηρίζουν τα εγκλήματα πολέμου. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον γυναικών και παιδιών στη Γάζα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και όσοι τις υποστηρίζουν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Χιουσείν Εμίρ Αμπντουλαχιάν.

«Η Χεζμπολάχ η μεγαλύτερη αντίσταση στον Σιωνισμό»

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ εξήρε τη Χεζμπολάχ λέγοντας ότι είναι η μεγαλύτερη δύναμη που αντιστέκεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ. «Οι ΗΠΑ και το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς έχουν θέσει ως στόχο τους σε αυτή τη γενοκτονία την καταστροφή της Χαμάς. Σήμερα, η Χεζμπολάχ είναι η μεγαλύτερη αντίσταση στον Σιωνισμό. Αν ο πόλεμος δεν σταματήσει, οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές. Όσοι υποστηρίζουν τον πόλεμο θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Τέλος, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της κατά του εκτοπισμού του λαού της Γάζας και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχετικά Άρθρα