Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

 Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

Οι προετοιμασίες για μια επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αναφέρει το δίκτυο Channel 12 του Ισραήλ. Ο κ. Ζελένσκι είχε προσφερθεί να επισκεφθεί το εβραϊκό κράτος πριν από περισσότερες από δύο εβδομάδες, ωστόσο το Ισραήλ θεώρησε ότι ήταν πρόωρο με τον πόλεμο να βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμη φάση, παρόλο που καλωσόριζε άλλους ηγέτες από όλο τον κόσμο. «Μια τέτοια επίσκεψη θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Yoav Kisch.

Η άφιξη του Ζελένσκι και η φωτογραφία του με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες θα «στείλει μήνυμα στον κόσμο του φωτός που δέχεται επίθεση ενάντια στο λιγότερο φωτεινό κομμάτι του κόσμου, που επιτίθεται», αναφέρεται στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

«Θα έδινε ένα τόνο ενιαίου μετώπου Ισραήλ, Ουκρανίας, Ευρώπης και ΗΠΑ ενάντια στον άξονα Ρωσίας-Ιράν», σημειώνει το Channel 12, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι η επίσκεψη θα ενισχύσει τη νομιμοποίηση του στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Τον περασμένο χρόνο, το Ισραήλ αντιστάθηκε στο να πλησιάσει πολύ την Ουκρανία για να αποφύγει την οργή της Ρωσίας, η οποία ελέγχει τους ουρανούς πάνω από τη Συρία, στους οποίους επιχειρεί η ισραηλινή πολεμική αεροπορία για να αποτρέψει την απόκτηση θέσεων κοντά στο έδαφος του Ισραήλ από ιρανοκίνητες πολιτοφυλακές. Η στάση του Τελ Αβίβ είχε ενοχλήσει την Ουάσινγκτον και κατά καιρούς και το Κίεβο, τα αιτήματα του οποίου για επιθετικά όπλα έχουν επανειλημμένα απορριφθεί από την ισραηλινή ηγεσία.

Ο Ζελένσκι πιθανόν να φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα ή την Τρίτη, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα