Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ανησυχία από τη σκληρή ρητορική του Τούρκου προέδρου για τη Δύση – “Η διαφωνία (Χαμάς) δεν πρέπει να επηρεάσει τον διάλογο”

 Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ανησυχία από τη σκληρή ρητορική του Τούρκου προέδρου για τη Δύση – “Η διαφωνία (Χαμάς) δεν πρέπει να επηρεάσει τον διάλογο”

Τον ελληνοτουρκικό διάλογο φαίνεται πως αγγίζουν οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» απέναντι στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου λέγοντας πως «ο Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευράς της ιστορίας». Κατά την χθεσινή ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον  Φρ. Φουκουγιάμα στο συνέδριο του Economist, κάλεσε την Τουρκία να καταδικάσει ευθέως την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση κι όχι να την αποκαλεί ως «απελευθερωτική δύναμη». 

Το μείζον ζήτημα αυτή την στιγμή για την ελληνική πλευρά είναι το αν η Τουρκία θα επεκτείνει την επιθετική ρητορική της βάζοντας στο «κάδρο» και την Ελλάδα εκτός απο το Ισραήλ.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην προκαθορισμένη συνάντηση των δύο ηγετών στις αρχές Δεκεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη. Σε περίπου 40 ημέρες ημέρες απο τώρα, στις 7 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγιπ Ερντογαν στην Θεσσαλονίκη, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. 

  • Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές «οι ομάδες εργασίες των δύο χωρών που εργάζονται για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προχωρούν χωρίς εμπόδια» και επισημαίνουν με νόημα πως ο χρόνος μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου που έχει οριστεί η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν είναι αρκετός για να αποφορτιστεί το κλίμα. Παράλληλα σχολιάζουν πως η ελληνική πλευρά παραμένει πάντοτε επιφυλακτική με την στάση που διατηρεί η Τουρκία

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «το γεγονός πως διαφωνούμε σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι:

  • “εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσει αυτό που ξεκινήσαμε ως φάση εμπιστοσύνης. Πάντα είμαστε συνεπείς στην πολιτική μας, η Τουρκία έχει κάνει στο παρελθόν στροφές 180 μοιρών, δεν είναι εύκολο για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας με όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας”. 

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ο Ταγιπ Ερντογάν έχει αλλάξει ρητορική και χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους απευθυνόμενος στο Ισραήλ και γενικότερα στη Δύση. 

Η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις πρόσφατες κινήσεις του Τούρκου προέδρου και περιμένει να δει αν θα συνεχίσει να δυναμιτίζει το κλίμα. 


Σχετικά Άρθρα