Μέση Ανατολή: Επαφές Λιβάνου – Ιράν για “διεύρυνση του πολέμου”

 Μέση Ανατολή: Επαφές  Λιβάνου – Ιράν για “διεύρυνση του πολέμου”

Ο Εσμαήλ Καάνι, διοικητής της εκστρατευτικής δύναμης Quds του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, φέρεται να βρίσκεται στον Λίβανο προκειμένου να συντονίσει μια πιθανή ευρύτερη πολεμική αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δίκτυο Amwaj.media που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Qaani έφτασε στη Βηρυτό μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και από τότε βρίσκεται εκεί, με εξαίρεση μια επίσκεψη στην Τεχεράνη μεταξύ 16ης και 20ής Οκτωβρίου για διαβουλεύσεις.

Ο Καάνι είναι ο διάδοχος του Κασέμ Σολεϊμάνί, ο οποίος χρησιμοποίησε τη δύναμη Quds για να εξαγάγει ιρανοκίνητη τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, ο Καάνι φέρεται να συναντήθηκε με αρχηγούς παλαιστινιακών ισλαμιστικών οργανώσεων, καθώς και με την ηγεσία της σιιτικής ισλαμιστικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, στην οποία μετέφερε μηνύματα από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οργάνώσεις – πληρεξούσιοι του Ιράν  στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη έχουν κατηγορηθεί ότι διεξήγαγαν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγές ασφαλείας τις οποίες επικαλείται το Amwaj αναφέρουν ότι ενώ η Δύναμη Quds συντονίζει τους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή σε μια “κοινή αίθουσα επιχειρήσεων”, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει αυτόνομη εξουσία απόφασης για επιθέσεις από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα