Γάζα: Θερίζει η πείνα – Κάτοικοι εισέβαλαν σε αποθήκες του ΟΗΕ για αλεύρι – ”Δεν είχα ενημέρωση για την επίθεση της Χαμάς” λέει ο Νετανιάχου

 Γάζα: Θερίζει η πείνα – Κάτοικοι εισέβαλαν σε αποθήκες του ΟΗΕ για αλεύρι – ”Δεν είχα ενημέρωση για την επίθεση της Χαμάς” λέει ο Νετανιάχου

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της παλαιστινιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης», ανακοίνωσε η οργάνωση.

«Πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι ότι η πολιτική τάξη αρχίζει να καταρρέει, έπειτα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Σε μία από τις αποθήκες, η οποία βρίσκεται στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, η UNRWA αποθηκεύει προμήθειες που φτάνουν με τις αυτοκινητοπομπές που περνούν στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Οι προμήθειες βοήθειας προς τη Γάζα εξαντλούνται από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, σε απάντηση για τη φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Λύπη εξέφρασε ο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε την Κυριακή για «όλο και πιο απελπιστική» κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ «ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» εκεί.

«Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική από ώρα σε ώρα. Λυπάμαι που, αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», σημείωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Πρόκειται για ακόμα μια έμμεση αιχμή του γ.γ. του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ. Η εισήγησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο ζήτησε την παραίτηση του κορυφαίου διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών.

Νετανιάχου: ”Δεν είχα προειδοποιηθεί για την επίθεση που σχεδίαζε η Χαμάς”

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε σήμερα τους επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, λέγοντας πως δεν είχε προειδοποιηθεί ποτέ πως η Χαμάς σχεδίαζε την ευρείας κλίμακας επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, αλλά αργότερα απέσυρε τα σχόλιά του και ζήτησε συγγνώμη.

Οι παρατηρήσεις, που αναρτήθηκαν στο X (πρώην Twitter) στη 1.00 π.μ. σήμερα, προκάλεσαν πολιτικό σάλο και ρήγμα εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για το ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και τις επιχειρησιακές αποτυχίες σε σχέση με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι – από τους επικεφαλής του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας Σιν Μπετ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών – έχουν παραδεχθεί τις αποτυχίες τους, ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει το ίδιο.

Έχει πει μόνο πως θα υπάρξει χρόνος για σκληρές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για τον εαυτό του, μετά τον πόλεμο.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, που ρωτήθηκε για τα σχόλια του Νετανιάχου κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας: “Τώρα είμαστε σε πόλεμο, είμαστε εστιασμένοι στον πόλεμο”.

Yπουργείο Υγείας της Χαμάς: 8.005 άνθρωποι, εκ των οποίων πάνω από 3.324 παιδιά

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γάζα έφθασε τους 8.005, ενώ 20.242 είναι οι τραυματίες, δήλωσε σήμερα επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 3.324 παιδιά, 2.062 γυναίκες και 460 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια στρατιωτικών εφόδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην Μπέιτ Ρίμα, στην περιοχή της Ραμάλα, στην Ταμούν και στον καταυλισμό προσφύγων Ασκάρ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι στρατιώτες του “άνοιξαν ανταποδοτικά πυρ” στην Μπέιτ Ρίμα αφού δέχθηκαν βόμβες μολότοφ στη διάρκεια “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης” στην περιοχή.

Στην Ασκάρ, “ανταλλαγές πυρών έλαβαν χώρα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους ένοπλους άνδρες και παλαιστινιακή δύναμη που εισήλθε στον καταυλισμό “για να κατεδαφίσει το σπίτι” ενός ακτιβιστή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έκανε επίσης λόγο για ένοπλες συμπλοκές με Παλαιστίνιους ακτιβιστές στη διάρκεια επιχείρησης με στόχο τη σύλληψη Παλαιστινίων που καταζητούνταν στην περιοχή της Τζενίν, όπου βρίσκεται η Ταμούν.

Τουλάχιστον 110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη στη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, μετά τη φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο έδαφος του Ισραήλ.

Η κατάσταση στην κατεχόμενη από το 1967 από το Ισραήλ Δυτική Όχθη ήταν ήδη τεταμένη πριν από τον πόλεμο, με τακτικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, αναζωπύρωση της βίας Ισραηλινών εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού και παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών οικισμών και δυνάμεων ασφαλείας.

Χθες, Σάββατο, ένας 40χρονος Παλαιστίνιος που μάζευε ελιές σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο σε χωριό κοντά σε έναν οικισμό στην περιοχή της Ναμπλούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τον δήμαρχο της περιοχής.

Σχετικά Άρθρα