New York Times: Η Χαμάς έχει προμήθειες για τρεις έως τέσσερις μήνες
Ενώ τις τελευταίες μέρες η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο επίκεντρο σχετικά με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν για τους περισσότερους ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακα -ενώ γίνεται διαρκώς κουβέντα για την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή-, οι New York Times σε άρθρο τους αναφέρουν πως η οργάνωση της Χαμάς παραμένει αρκετά εφοδιασμένη.
Η Χαμάς έχει συγκεντρώσει αποθήκες με σχεδόν τα πάντα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, Άραβες και δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει βάση στους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η Χαμάς αποθηκεύει προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των απελπιστικά αναγκαίων τροφίμων και καυσίμων. Η Χαμάς, λένε, έχει ξοδέψει χρόνια χτίζοντας σήραγγες κάτω από τη λωρίδα όπου έχει συγκεντρώσει αποθήκες με σχεδόν τα πάντα που χρειάζονται για μια παρατεταμένη μάχη. Είναι μια πραγματικότητα με την οποία το Ισραήλ μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπο, αν κάνει πράξη την απειλή του να εισβάλει στη Γάζα.
Η Χαμάς διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια καυσίμων για οχήματα και ρουκέτες, αποθήκες πυρομαχικών, εκρηκτικών και υλικών για την κατασκευή περισσότερων, καθώς και αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων, είπαν οι αξιωματούχοι. Ένας ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς, η οποία εκτιμάται ότι αριθμεί μεταξύ 35.000 και 40.000, έχει αρκετά αποθέματα για να συνεχίσει να πολεμά για τρεις έως τέσσερις μήνες χωρίς ανεφοδιασμό.
Ένας από τους τέσσερις Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς περιέγραψε μάλιστα ότι οι μαχητές παρείχαν στους αιχμαλώτους φάρμακα, σαμπουάν και προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Όλα αυτά λέγεται τώρα ότι είναι εξαιρετικά σπάνια στη Γάζα, περισσότερο από δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ, με τη βοήθεια της Αιγύπτου, επέβαλε αυτό που αποκάλεσε «πλήρη» αποκλεισμό μετά την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.
Οι Άραβες και οι Δυτικοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν την κατάσταση εφοδιασμού της Χαμάς μίλησαν όλοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή αποκάλυπταν πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από ανθρώπινες πηγές, υποκλοπές επικοινωνιών και άλλες ροές πληροφοριών. Τα αποθέματα συνήθως διατηρούνται υπόγεια, είπαν, και προειδοποίησαν ότι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις προμήθειες της Χαμάς ήταν δύσκολο να βρεθούν.
Ενώ ο αποκλεισμός έχει αφήσει τα περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας να τα βγάζουν πέρα με τα λίγα τρόφιμα και το νερό που μαζεύουν, δεν φαίνεται να έχει ακόμη αρχίσει να υποβαθμίζει την ικανότητα της Χαμάς να πολεμά. Η ομάδα έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τότε που άρχισε ο αποκλεισμός και έχει αποκρούσει προκαταρκτικές ισραηλινές εισβολές στον θύλακα.
Η κατάσταση των προμηθειών δείχνει τη σχετική πολυπλοκότητα της Χαμάς ως πολεμικής δύναμης. Ένα αξίωμα μεταξύ των επαγγελματιών του στρατού είναι ότι ενώ οι ερασιτέχνες μιλούν για τακτικές, οι επαγγελματίες μιλούν για διοικητική μέριμνα. Ωστόσο, με τους Παλαιστίνιους να αντιμετωπίζουν μια ανθρωπιστική καταστροφή, τα αποθέματα της Χαμάς εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη που έχει, αν έχει, απέναντι στον άμαχο πληθυσμό.
Η ιστορία βρίθει από στρατούς που ήταν καλά εφοδιασμένοι και πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή, ενώ το εσωτερικό μέτωπο πεινούσε. Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, υπέφεραν αυτό που έγινε γνωστό ως «χειμώνας των γογγυλιών» στο αποκορύφωμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και όταν οι στρατοί του Κάιζερ ήταν καλά εφοδιασμένοι. Τελικά έχασαν και η Γερμανική Αυτοκρατορία έπεσε.
Η σημασία των καυσίμων
Η Χαμάς δεν έχει πει πολλά για την κατάσταση των προμηθειών της – οι μαχητές σπάνια το κάνουν – αλλά η κυβέρνηση που διοικεί στη Γάζα λέει ότι έχει ένα απόθεμα καυσίμων έκτακτης ανάγκης που εξαντλείται γρήγορα. «Τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα και τα μηχανήματα της πυροσβεστικής και τα φορτηγά της πολιτικής άμυνας χρησιμοποιούν την κυβερνητική αποθήκη καυσίμων έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Salama Marouf, ο οποίος διευθύνει το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα.
Αλλά αυτά τα αποθέματα καυσίμων είναι ξεχωριστά και πολύ μικρότερα από τα 211.000 έως 264.000 γαλόνια βενζίνης και ντίζελ που ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της.
Τα καύσιμα έχουν αποκτήσει αυξανόμενη σημασία τις τελευταίες ημέρες. Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων στη Γάζα, ακόμη και όταν αρχίζει να εισρέει άλλη βοήθεια, αφήνοντας μεγάλο μέρος του θύλακα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για την τροφοδοσία των νοσοκομείων, την αφαλάτωση ή την άντληση νερού, τη φωτιά στους φούρνους των αρτοποιών και τη λειτουργία του διαδικτύου και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσαν την Πέμπτη ότι «έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων τους και έχουν αρχίσει να μειώνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις τους».
Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αν οι Παλαιστίνιοι ή ο ΟΗΕ χρειάζονται καύσιμα, θα πρέπει να τα πάρουν από τη Χαμάς.
«Η Χαμάς έχει καύσιμα, αλλά έχει διαφορετικές προτεραιότητες – να παρέχει εξαερισμό και αέρα για το σύστημα σήραγγών της, για την εκτόξευση ρουκετών, τη διοίκηση και τον έλεγχο», δήλωσε την Πέμπτη.
Ούτε οι Άραβες ούτε οι Δυτικοί αξιωματούχοι προσέφεραν εκτιμήσεις πουθενά τόσο λεπτομερείς όσο αυτές που ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί. Και με μόνο ένα σταγονόμετρο βοήθειας να έχει αρχίσει να φτάνει στη Γάζα, η Χαμάς δεν φαίνεται να αναπληρώνει τα αποθέματά της, είπαν.
«Αλλά είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση όσων έχουν, επειδή θα τα χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο Samir Ghattas, ένας Αιγύπτιος στρατηγικός αναλυτής που παρακολουθεί στενά τη Γάζα.
Αυτό φαίνεται σίγουρα να συμβαίνει με τα τρόφιμα. Η Yocheved Lifshitz, 85 ετών, μια απελευθερωμένη όμηρος, είπε ότι όσο ήταν σε αιχμαλωσία, έτρωγε το ίδιο μοναδικό γεύμα που τρώνε καθημερινά οι μαχητές της Χαμάς: πίτα με δύο είδη τυριού και αγγούρι.