Αθήνα: Προειδοποιεί με “βέτο” στη νέα βοήθεια προς το Κίεβο αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό – Μήνυμα Μητσοτάκη στην ΕΕ
Στην επόμενη Σύνοδο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η Αθήνα δεν θα συμφωνήσει για τη στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ εάν δεν αυξηθούν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των χωρών του νότου που δέχονται προσφυγικές ροές. Είναι η κόκκινη γραμμή που έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπό τον φόβο της αύξηση των μεταναστευτικών ροών και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής και έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος. Η ανησυχία των χωρών του Νότου για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, είναι μεγάλη, καθώς μία ανθρωπιστική κρίση φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών.
Σύμφωνα με το OPEN, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ να δει την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην περιοχή.
Αναφορικά με την ανησυχία που υπάρχει στην Αθήνα για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, ιδίως εάν γίνει τελικά η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ταξίδι «αστραπή» στην Κίνα γιατί όπως είπε, θέλει να είναι γρήγορα πίσω στην Αθήνα.
«Η Ευρώπη λέει ότι εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που θέλουμε και συμφωνούμε όλοι να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό για τη στήριξη γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Κατέστησα απολύτως σαφή την ελληνική θέση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, σημείωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής πως «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τους Παλαιστίνιους».
Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν εκτός κλίματος, αν και όπως επεσήμανε, «το ότι διαφωνούμε σε αυτό το ζήτημα δεν σημαίνει ότι επηρεάζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θετική ατζέντα.
Ως προς τα συμπεράσματα της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός ορίων του διεθνούς δικαίου» αν και όπως είπε, οι ηγέτες των κρατών – μελών εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Επιπρόσθετα επεσήμανε πως «επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση η ανάγκη για τελική πολιτική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, που δεν μπορεί να είναι άλλη από λύση 2 κρατών. Το πρόβλημα του Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας».