“Ανεπαρκής ο γονιδιακός έλεγχος στην Τζωρτζίνα”

 “Ανεπαρκής ο γονιδιακός έλεγχος στην Τζωρτζίνα”

Ο καθηγητής Γενετικής από τη Βόρεια Μακεδονία, Τόντε Κάρολα, κατέθεσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Με έκθεσή του ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι δεν έγινε επαρκής γονιδιακός έλεγχος στην 9χρονη Τζωρτζίνα προκειμένου να φανεί εάν υπήρχε γονιδιακό υπόβαθρο για τη σταδιακή επιβάρυνση της υγείας της και τον αιφνίδιο θάνατό της.

Πρόκειται για τον βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό των συνηγόρων της κατηγορούμενης, οι οποίοι εξαρχής υποστηρίζουν πως ο θάνατος του πρωτότοκου παιδιού της οικογένειας ήταν αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας, και όχι η χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης που, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν και αυτό αποτέλεσμα ιατρικού λάθους. Ο γενετιστής υποστήριξε πως οι γιατροί του «Ωνάσειου», οι οποίοι διενήργησαν τον σχετικό έλεγχο 9 μήνες πριν από τον θάνατο του παιδιού, παρά τα όσα έχουν υποστηρίξει οι γιατροί από το βήμα του μάρτυρα, δεν κάλυψαν εκτεταμένα το ενδεχόμενο του γονιδιακού παράγοντα, αφού, όπως υπογράμμισε, ο μόνος γενετικός έλεγχος που έγινε ήταν στην καρδιά, χωρίς να πραγματοποιηθεί εξειδικευμένη έρευνα και για τους σπασμούς από τους οποίους έπασχε, σύμφωνα με τη μητέρα. «Εκείνο το χρονικό διάστημα (σ.σ. εννέα μήνες πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας) τα στοιχεία συνηγορούσαν στο ότι το παιδί δεν είχε γονιδιακό υπόβαθρο. Ομως έπρεπε να γίνουν επιπλέον εξετάσεις για να εντοπίσουμε τυχόν μεταλλάξεις και να αποκλείσουμε και άλλες που μπορεί να υπήρχαν. Να εξετάσουμε τους γονείς για μοριακές αλλαγές. Νομίζω πως η μητέρα έχει καρδιακή πάθηση που δεν εξετάστηκε», ισχυρίστηκε ο μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται στις 8 Νοεμβρίου, ενώ δύο μέρες μετά αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη δίκη με κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της.

Εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση του θανάτου δύο βρεφών της ίδιας οικογένειας στην Κάτω Αχαΐα μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών. Η παραγγελία για περαιτέρω διερεύνηση έγινε αφού τα δύο κοριτσάκια –20 ημερών και δύο μηνών, αντίστοιχα– άφησαν την τελευταία τους πνοή σε διάστημα 15 μηνών. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για γονιδιακό υπόβαθρο για αυτό και θα πραγματοποιηθεί γενετικός έλεγχος. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το διάστημα 2017-2020 είχε λάβει ανώνυμες αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας των δύο παιδιών.

Σχετικά Άρθρα