Λουτρό αίματος από ανελέητους βομβαρδισμούς: Χωρίς νοσοκομεία η Γάζα – Χαμάς: Δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι αν δεν παραδωθούν φάρμακα και καύσιμα

 Λουτρό αίματος από ανελέητους βομβαρδισμούς: Χωρίς νοσοκομεία η Γάζα – Χαμάς: Δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι αν δεν παραδωθούν φάρμακα και καύσιμα

Οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντείνονται ισοπεδώνοντας τις εναπομείνασες περιοχές της Γάζας και θάβοντας στα συντρίμμια χιλιάδες ανθρώπους. Ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ώρες, έχει λάβει θέσεις μάχης σε όλα τα σημεία «κλειδιά» εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, ενώ σε θρίλερ εξελίχτηκε η νύχτα με την Χαμάς να κάνει νέα επίθεση «δια θαλάσσης» στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Οι νεκροί στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, έχουν ξεπεράσει από τις 7 Οκτώβρη τους 5.790 εκ των οποίων -σύμφωνα με τη UNICEF- οι 2.360 είναι παιδιά. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 704 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Ισραηλινές επιδρομές σημειώνονται και στη Δυτική Όχθη ενώ σημάδια κλιμάκωσης εμφανίζονται και στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου, ότι έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη.

  • Η Χαμάς προειδοποιεί ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.
  • Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας έχουν κλείσει, αφού υπέστησαν ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις ή ξέμειναν από καύσιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», με το Ισραήλ να ζητά την παραίτησή του.

50 νεκροί σε μία ώρα

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κλιμακώσει απόψε τις επιθέσεις τους σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο 50 ανθρώπων σε διάστημα μόλις μιας ώρας.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά, εκπρόσωπος των IDF δήλωσε: «Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με απώλειες ζωών στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως απέτρεψε την προσπάθεια «τρομοκρατών» να διεισδύσουν δια θαλάσσης στην περιοχή του κιμπούτς Ζικίμ, που απέχει τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς τρομοκράτες.

  • Η Χαμάς πραγματοποίησε νέα επίθεση σε βάρος του Ισραήλ, αυτή τη φορά διά θαλάσσης, καθώς οι μαχητές της οργάνωσης επιχείρησαν να διεισδύσουν στη χώρα, ωστόσο σύμφωνα με τον στρατό εξοντώθηκαν. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δεν διευκρινίζουν πόσοι δύτες της Χαμάς επιχείρησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ, αλλά δημοσιεύματα εβραιόφωνων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4 μαχητές σκοτώθηκαν.

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για 8 νεκρούς, ενώ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σήμανε συναγερμός ύποπτης διείσδυσης στις συνοριακές κοινότητες Zikim και Karmia.

Οι IDF λένε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίσης αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός συγκροτήματος από το οποίο ξεκίνησαν οι μαχητές της Χαμάς, ενώ οι δυνάμεις συνεχίζουν να σαρώνουν την περιοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 40 νοσοκομεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Το ιδιωτικό Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στη βόρεια Γάζα, λέει ότι έκλεισε τα πάντα εκτός από τα τελευταία ζωτικά τμήματα, όπως η μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το μοναδικό άλλο νοσοκομείο που εξακολουθεί να εξυπηρετεί ασθενείς στη βόρεια Γάζα, το νοσοκομείο Beit Hanoun, σταμάτησε επίσης τις εργασίες του λόγω των έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών, μεταδίδει το Al Jazeera.

«Αν το νοσοκομείο δεν πάρει καύσιμα, αυτό θα είναι μια θανατική καταδίκη για τους ασθενείς στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Atef al-Kahlout, διευθυντής του νοσοκομείου.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν προέτρεψε τις αραβικές, ισλαμικές χώρες και τον ΟΗΕ να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό. Το Reuters μεταδίδει ότι ο Χαμντάν κάλεσε επίσης τις αραβικές χώρες να τερματίσουν οποιαδήποτε εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Τέλος, ζήτησε να ανοίξουν τα περάσματα ανθρωπιστικής βοήθειας, επιτρέποντας καύσιμα, βοήθεια και εξοπλισμό απομάκρυνσης ερειπίων στη Γάζα.

  • «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε», ανέφερε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι κατά τις ανακοινώσεις που έκανε από τη νότια μεθοριακή γραμμή, ενώ σημείωσε ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Επεσήμανε επίσης ότι οι IDF λαμβάνουν την απόφαση για τον ακριβή προγραμματισμό της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ σε συντονισμό με το πολιτικό κλιμάκιο.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση της χερσαίας επέμβασης, ο ίδιος σημείωσε: «Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν τακτικοί και στρατηγικοί παράγοντες που μας επιτρέπουν περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούμε και να εκμεταλλευτούμε κάθε λεπτό για να είμαστε πιο έτοιμοι».

Ενώ πρόσθεσε: «Κάθε λεπτό που περνάει, κάνουμε περισσότερες επιθέσεις στον εχθρό, σκοτώνουμε τους μαχητές του, σκοτώνουμε τους διοικητές του, καταστρέφουμε τις υποδομές του και συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις».

«Τον κρατάμε σε ένταση», ανέφερε ο αρχηγός των IDF, εννοώντας ότι όσο περισσότερο περιμένει η Χαμάς την ισραηλινή εισβολή, τόσο περισσότερο θα αγχώνεται.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις επιπλοκές της προσπάθειας επιστροφής ή διάσωσης των ομήρων που πήρε η Χαμάς από το Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα