Διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ για την προστασία των αμάχων- Προκαλεί σύγκρουση η ηχηρή παρέμβαση Γκουτέρες- Στο ίδιο κλίμα Μακρόν, Ομπάμα

 Διεθνείς πιέσεις στο Ισραήλ για την προστασία των αμάχων- Προκαλεί σύγκρουση η ηχηρή παρέμβαση Γκουτέρες- Στο ίδιο κλίμα Μακρόν, Ομπάμα

Παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πεισθεί το Ισραήλ να μετριάσει την επιχειρησιακή ισχύ της επέμβασης στην Γάζα, όπου εκατοντάδες άμαχοι έχουν ήδη χάσει την ζωή τους από τους βομβαρδισμούς, με σκοπό να προχωρήσει ταχύτερα η απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς, Νετανιάχου και ισραηλινός στρατός φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τις συνέπειες στο πεδίο.

Ολοένα και περισσότεροι ηγέτες προτρέπουν το Ισραήλ να μην αφήσει την κατάσταση να εξελιχθεί σε βαρβαρότητα και επισημαίνουν το Δίκαιο του πολέμου, εντύπωση, δε, έχει κάνει η ηχηρή παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο πόλεμος έχει ήδη μπει σε μία φάση στην οποία αρχίζει και αντιστρέφεται η αναμφισβήτητη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ και επισημαίνονται τα αίτια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η πολιτική των εποικισμών εκ μέρους του Ισραήλ, το οποίο απαντά επιθετικά και ζητά την παραίτηση Γκουτέρες!

Σφοδρή σύγκρουση Γκουτέρες-Ισραήλ

Σφοδρή σύγκρουση του ΓΓ του ΟΗΕ με την αντιπροσωπεία του Ισραήλ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας χτες. Ο Γκουτέρες είπε ότι γίνονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Χαμάς, που χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως ασπίδα, αλλά και από το Ισραήλ, που επιβάλει σε 1 εκατ. Παλαιστινίους να μετακινηθούν στη νότια Γάζα, χωρίς στέγη, φάρμακα, τρόφιμα, νερό, καύσιμα, και την οποία συνεχίζει να βομβαρδίζει. Η επίθεση της Χαμάς, κατέληξε, δεν έγινε «εν κενώ» αλλά μετά από 57 χρόνια ασφυκτικής κατοχής για τους Παλαιστίνιους, εδώ. Ο παριστάμενος πρέσβης του Ισραήλ του ζήτησε να παραιτηθεί.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εισηγήθηκε την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών στη Γάζα και υπογράμμισε τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου και «σε άλλες περιοχές του κόσμου». Την διακοπή των βομβαρδισμών ζήτησε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ώστε να παραδοθεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους (μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει στη Γάζα μόνο 4 μικρές αποστολές, χτες βράδυ η τελευταία, με μόλις 8 φορτηγά…) ανάλογη προβλέπεται ότι θα είναι η στάση της Ευρώπης. Χτες έγινε λουτρό αίματος στη Γάζα, 700 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες. Σύνολο σκοτωμένων Παλαιστινίων 5.791.

Η παρέμβαση Μακρόν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει την «επιθετικότητα» του Ισραήλ καθώς μάχεται τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σας προτρέπουμε, Πρόεδρε Μακρόν, να σταματήσετε αυτή την επιθετικότητα», είπε ο Αμπάς μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Ραμάλα, όπου κυριαρχούσε ο πόλεμος που άφησε χιλιάδες νεκρούς αμάχους στη Γάζα και το Ισραήλ.

Για όλους τους τελευταίους τίτλους, ακολουθήστε το κανάλι μας στις Ειδήσεις Google στο διαδίκτυο ή μέσω της εφαρμογής.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης καταδίκασε σθεναρά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές οι οποίες είπε ότι «σκοτώνουν αθώους πολίτες με βάρβαρο τρόπο».

Ο Αμπάς είπε ότι το Ισραήλ «και οι χώρες που το υποστηρίζουν ευθύνονται για τη σύγκρουση». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει μια «διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη» για τη Γάζα.

Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει» τα δεινά των αμάχων στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ, ο Μακρόν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στην «τρομοκρατία» της Χαμάς.

Ο πρώτος δυτικός ηγέτης που πήγε στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, ο Μακρόν είπε: «Δεν θα υπάρξει βιώσιμη ειρήνη εάν δεν αναγνωριστεί το νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει έδαφος και κατάσταση.

«Δεν θα υπάρξει βιώσιμη ειρήνη εάν δεν υπάρξει σαφής αναγνώριση από τον παλαιστινιακό λαό και τις αρχές του ενός ισραηλινού κράτους και της σημασίας της ύπαρξής του και της ασφάλειάς του», πρόσθεσε

Προειδοποίηση Ομπάμα: “Το Ισραήλ διακινδυνεύει να αδυνατίσει τη διεθνή υποστήριξη και υποσκάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη”

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες του Ισραήλ που αγνοούν το ανθρώπινο κόστος του πολέμου κατά της Χαμάς «θα μπορούσαν τελικά να αποβούν μπούμερανγκ».

Σε μια δήλωση — που δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο Medium και με τίτλο «Σκέψεις για το Ισραήλ και τη Γάζα» — ο Ομπάμα υποστήριξε ότι κινήσεις όπως η αποκοπή τροφής και νερού στη Γάζα θα μπορούσαν να «σκληρύνουν τις παλαιστινιακές στάσεις για γενιές», να αποδυναμώσουν τη διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ και να «υπονομεύσουν προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Στη δήλωσή του, ο Ομπάμα επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην «άστοχη βία». Χαρακτήρισε επίσης την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει σε φορτηγά βοήθειας στη Γάζα «ενθαρρυντικό βήμα». Ωστόσο, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από τη διεθνή κοινότητα για την παροχή ζωτικής σημασίας βοήθειας.

Σχετικά Άρθρα