Τουρκία: Διπλωματικός μαραθώνιος με συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν και επίσκεψη Φιντάν στο Κατάρ

 Τουρκία: Διπλωματικός μαραθώνιος με συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν και επίσκεψη Φιντάν στο Κατάρ

Συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο η Τουρκία με σειρά συνομιλιών τόσο του Τούρκου Προέδρου με ομολόγους του όσο και του Υπουργού Εξωτερικών με επισκέψεις σε χώρες κλειδιά για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη.

Την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο όπου συζήτησε την πορεία της διαδικασίας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε στον λογαριασμό της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πορεία της κλιμακούμενης διαδικασίας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν επέστησε την προσοχή στην εντεινόμενη βαρβαρότητα απέναντι στα παλαιστινιακά εδάφη και στον αυξανόμενο αριθμό θανάτων αμάχων και δήλωσε ότι η σιωπή των δυτικών κρατών έχει οδηγήσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα σε μια ανείπωτη διάσταση.

Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της ηρεμίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν την κρίση στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας εκφράστηκε βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες απώλειες μεταξύ των αμάχων και την καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και τονίστηκε ότι οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, θρησκευτικές και κοινωνικές εγκαταστάσεις είναι απαράδεκτες.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας εξετάστηκαν οι ενεργές προσπάθειες της Ρωσίας μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) και τα πολιτικά και διπλωματικά βήματα της Τουρκίας για να σταματήσει η αιματοχυσία και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Καθώς οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας πρακτικά συμπίπτουν, η επικοινωνία επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της φόρμουλας των «δύο κρατών», η οποία προβλέπει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης που συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ.

Αναφέρθηκαν επίσης στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, η οποία αποκτά δυναμική σε διάφορους τομείς, ενώ ο Πούτιν συνεχάρη τον Ερντογάν για την επερχόμενη 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ευχήθηκε ευημερία και ευτυχία σε όλους τους Τούρκους πολίτες.

Στο Κατάρ ο Χακάν Φιντάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ στις 24-25 Οκτωβρίου 2023, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Μοχαμέντ μπιν Αμπντουραχμάν στη Ντόχα και θα γίνει δεκτός από τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Τεμίμ μπιν Χαμέντ Αλ Θάνι.

Η επίσκεψη κρίνεται πολύ σημαντική, καθώς το Κατάρ έχει αναδειχτεί σε επιτυχημένο διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων προβλέπεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, ιδίως οι προετοιμασίες για την ένατη συνάντηση της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ, η οποία προβλέπεται να διοργανωθεί στη Ντόχα το προσεχές διάστημα. Επιπλέον, θα ανταλλαγούν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδίως για την τελευταία κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Σχετικά Άρθρα