“Περπατούσα για χιλιόμετρα στα τούνελ της Γάζας” – Τι είπε στους δημοσιογράφους η 85χρονη όμηρος για όσα έζησε με την Χαμάς

 “Περπατούσα για χιλιόμετρα στα τούνελ της Γάζας” – Τι είπε στους δημοσιογράφους η 85χρονη όμηρος για όσα έζησε με την Χαμάς

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η 85χρονη Ισραηλινή όμηρος Yocheved Lifschitz που αφέθηκε χθες ελεύθερη από την Χαμάς σε μια ένδειξη – όπως είπαν – καλής θέλησης. Αρχικά, η 85χρονη περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο την απήγαγαν από το κιμπούτς. Όπως είπε, την ανέβασαν σε μια μοτοσυκλέτα και την έβαλαν να καθήσει ανάμεσα σε δύο μαχητές της Χαμάς προκειμένου να την μεταφέρουν στη Γάζα.

Όπως είπε, από τη διαδρομή χτυπήθηκε το σώμα της κι έκανε μώλωπες και από χτυπήματα ξύλων, ενώ δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

«Πέρασα μέσα από την κόλαση», είπε.

Η Yocheved αναγκάστηκε να περπατήσει για μερικά χιλιόμετρα σε βρεγμένο έδαφος στα τούνελ, είπε η κόρη της. Ανέφερε επίσης πως δεν μπορούσε να ξέρει σε ποιο σημείο κρατούνταν.

Ανέφερε πως πέρασε μέσα από ένα τούνελ και έφτασε σε μια μεγάλη αίθουσα όπου ήταν συγκεντρωμένοι άλλοι 25 περίπου όμηροι.

Μετά από περίπου 2 με 3 ​​ώρες, αυτή και άλλοι 4 όμηροι οδηγήθηκαν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. «Η αντιμετώπιση ήταν καλή», λέει, προσθέτοντας ότι της έδωσαν φάρμακα και φαγητό.

Δηκτικό ήταν και το σχόλιό της και για την κυβέρνηση καθώς όπως είπε ξόδεψε (σ.σ. η κυβέρνηση) δισεκατομμύρια για τον φράχτη των συνόρων – αλλά δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τη Χαμάς να περάσει.

Η Yocheved Lifschitz λέει ότι υπήρχε ένας φρουρός για καθένα από τα πέντε άτομα που κρατούνταν όμηροι στην ομάδα της.

https://twitter.com/i/status/1716748128856993976

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, την οποία μετέφραζε η κόρη της στα αγγλικά, ανέφερε ότι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, με έναν γιατρό να επισκέπτεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες.

«Ένας αιχμάλωτος που τραυματίστηκε σοβαρά σε ατύχημα με μηχανή στο δρόμο για τη Γάζα νοσηλεύτηκε για τα τραύματά του», ανέφερε.

Η Lifschitz πρόσθεσε ότι ένας νοσηλευτής ήρθε να τους δει για να τους φέρει τα φάρμακα που χρειάζονταν.

Η Sharone (η κόρη της) περιγράφει πως η μητέρα της είδε ένα «τεράστιο δίκτυο» υπόγειων σηράγγων που διαχειρίζεται η Χαμάς, το οποίο παρομοιάζει με «ιστό αράχνης», αναφερόμενη στις υπόγεις στοές κάτω από τη Γάζα.

Οι απαγωγείς της «φρόντιζαν για κάθε λεπτομέρεια», λέει – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και γνώριζαν για τη «γυναικεία υγιεινή».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι απαγωγείς της μητέρας της έβγαλαν το ρολόι και τα κοσμήματά της, καθώς την οδηγούσαν στην τοποθεσία όπου θα κρατούνταν.

Όταν κατέβηκε από το μηχανάκι, οι άνθρωποι που τη χαιρέτησαν της είπαν ότι «πιστεύουν στο Κοράνι» και ως εκ τούτου δεν θα της έκαναν κακό.

«Μας τάϊζαν από το ίδιο φαγητό που έτρωγαν κι εκείνοι», ανέφερε. «Μου έδωσαν λευκό τυρί και αγγούρι να φάω».

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε, με τη Yocheved Lifschitz να παραλαμβάνεται από την κόρη της Sharone σε αναπηρικό καροτσάκι.

Σχετικά Άρθρα