Κλιματική κρίση: Βαρύς ο λογαριασμός, μεγάλο το κόστος της ανθρώπινης ζωής

 Κλιματική κρίση: Βαρύς ο λογαριασμός, μεγάλο το κόστος της ανθρώπινης ζωής

Σε 391 εκατ. δολ. ημερησίως ανέρχονται οι ζημιές από την παγκόσμια κλιματική κρίση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι πυρκαγιές, οι καύσωνες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή έχουν επιβαρύνει κατά μέσο όρο πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ετησίως από το 2000 έως το 2019.

«Διαπιστώνουμε ότι 143 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως από το κόστος των ακραίων φαινομένων αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Η πλειοψηφία (63%) οφείλεται σε ανθρώπινες απώλειες ζωής», γράφουν οι επιστήμονες στην έκθεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από την καταστροφή περιουσίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Τα έτη με το υψηλότερο ποσό απωλειών ήταν το 2008, ακολουθούμενο από το 2003 και στη συνέχεια το 2010 — όλα αυτά οφείλονται σε γεγονότα υψηλής θνησιμότητας, ανέφερε η έρευνα.

Ο τροπικός κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ το 2008, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 80.000 ζωές, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων. Το 2003 σημειώθηκε ισχυρός καύσωνας σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους . Το 2010 σημειώθηκε καύσωνας στη Ρωσία και ξηρασία στη Σομαλία.

Η μάχη με τα φαινόμενα

Όπως σημειώνει το CNBC, η παρατεταμένη μάχη του κόσμου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μια μάχη ολοένα και πιο δύσκολη, ειδικά καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη και οι καταστροφές εντείνονται.

Ο κόσμος μόλις κατέγραψε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί με σημαντική διαφορά, βάζοντας το 2023 στην πορεία να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το βόρειο ημισφαίριο πλημμύρισε από ένα ίχνος ακραίων καιρικών φαινομένων με επαναλαμβανόμενους καύσωνες που πυροδοτούν καταστροφικές πυρκαγιές.

Χώρες σε όλη την Ευρώπη πάλεψαν με τις συνέπειες των καταστροφικών θερμοκρασιών και των καταστροφικών πλημμυρών . Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν επίσης μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία στο Μάουι της Χαβάης.

Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια , το μοτίβο του καιρού Ελ Νίνιο εξακολουθεί να είναι ενεργό προς τη χειμερινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μέρη του κόσμου, όπως η βόρεια Αλάσκα και η ακτή του Κόλπου, πιθανότατα θα βιώσουν έναν πιο υγρό από το συνηθισμένο χειμώνα.

Πώς προήλθαν οι απώλειες

Οι εκτιμήσεις των απωλειών υπολογίστηκαν με συνδυασμό των οικονομικών δεδομένων αυτών των απωλειών, μαζί με το πόσο η παγκόσμια θέρμανση έχει επιδεινώσει τα καιρικά φαινόμενα.

Η έρευνα, ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους της κλιματικής αλλαγής λόγω της δυσκολίας μέτρησης των έμμεσων απωλειών. Τα παραδείγματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν απώλειες παραγωγικότητας που προκύπτουν από ένα κύμα καύσωνα, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που βαρύνουν τους ανθρώπους ή απώλεια πρόσβασης στην

Η έλλειψη δεδομένων από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να προσθέσει στην υποεκτίμηση του πραγματικού κόστους, σημείωσε η μελέτη.

Η έρευνα είχε επίσης προσδιορίσει την αξία της απώλειας ανά ζωή στα 7,08 εκατομμύρια δολάρια, περίπου γύρω από τις εκτιμήσεις που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ .

Άλλες εκτιμήσεις;

Άλλοι οργανισμοί προσπάθησαν επίσης να ποσοτικοποιήσουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από κλιματικές καταστροφές.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπολόγισε ότι μεταξύ 1970 και 2021, αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 κλιματικές καταστροφές που είχαν ως αποτέλεσμα 2 εκατομμύρια θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Ο πλανήτης απέχει πολύ από την επίτευξη των κλιματικών στόχων του», ανέφερε ο WMO σε έκθεση του Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: ot.gr

Σχετικά Άρθρα