Χαμάς: Αθέτησε την συμφωνία για απελευθέρωση 50 ομήρων – Μπάιντεν: Συνομιλίες για κατάπαυση πυρός όταν αφήσουν τους ομήρους

 Χαμάς: Αθέτησε την συμφωνία για απελευθέρωση 50 ομήρων – Μπάιντεν: Συνομιλίες για κατάπαυση πυρός όταν αφήσουν τους ομήρους

Σε «σκληρή» παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η επιχείρηση απελευθέρωσης των 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα (σ.σ. Ισραήλ – ΗΠΑ), καθώς ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας (23/10), η Χαμάς είχε συμφωνήσει να τους παραδώσει στον Ερυθρό Σταυρό στη Ράφα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ με το Ισραήλ να παραμένει σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για τη χερσαία επίθεση. Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό πως η τρομοκρατική οργάνωση δεν παρέδωσε τα 50 άτομα στην συνοδευτική ομάδα του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που έφτασε στο συνοριακό πέρασμα της Αιγύπτου. Αντιθέτως έμεινε στην απελευθέρωση των δύο ηλικιωμένων γυναικών που έγινε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους και αυτό μετά από διαπραγματεύσεις Αιγύπτου και Κατάρ.

Ακολούθησε ένα πολύωρο διπλωματικό θρίλερ με τον Λευκό Οίκο να τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε λεπτό στάδιο με τον Τζον Κίρμπι να δηλώνει πως δεν μπορεί να σχολιάσει τις αναφορές από τη Μέση Ανατολή, σχετικά με μια «συμφωνία» με τη μεσολάβηση του Κατάρ με τη Χαμάς.

«Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία καθιστά αδύνατο να δώσουμε δημόσια λεπτομέρειες για τις προσπάθειες που γίνονται. Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που πήραμε για να βγάλουμε έξω δύο Αμερικανούς πολίτες. Γίνονται πολλές προσπάθειες, πολλές συνομιλίες και συζητήσεις με τους εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην το αναλύσουμε λεπτομερώς», είπε ο συντονιστής στρατηγικής επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μπάιντεν: Κατάπαυση πυρός μόνο όταν απελευθερωθούν οι όμηροι

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από το βήμα εκδήλωσης, σημείωσε ότι «πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν οι όμηροι και έπειτα, μπορούμε να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός».

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ευθεία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός, «ανοίγοντας» μία χαραμάδα ελπίδας: «Θα πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν οι όμηροι και ύστερα, να μπορέσουμε να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός, όχι τώρα», υπογράμμισε.

Χαμάς: Απελευθερώσαμε ακόμα δύο ομήρους για ανθρωπιστικούς λόγους

«Απελευθερώσαμε δύο ομήρους», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς και μεταδίδει η Haaretz. Πρόκειται για μια ακόμα απελευθέρωση απαχθέντων από τους ισλαμιστές, μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων την περασμένη Παρασκευή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπάιντα, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ακόμα ομήρων για «ανθρωπιστικούς λόγους» και ότι στην απελευθέρωσή τους μεσολάβησαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, φαίνεται πως απελευθερώθηκαν ακόμα δύο γυναίκες, η απελευθέρωση των οποίων δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους 50 ομήρους, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, οι ισλαμιστές ήθελαν να τις απελευθερώσουν μαζί με τις δύο Αμερικανίδες την περασμένη Παρασκευή, κάτι που αρνήθηκε το Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα