Το χρονικό της ανεξέλεγκτης σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ- Αντίρροπες λογικές ωθούν σε διάλυση πριν από το Συνέδριο…

 Το χρονικό της ανεξέλεγκτης σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ- Αντίρροπες λογικές ωθούν σε διάλυση πριν από το Συνέδριο…

Τζουμάκας για διαγραφή, αποχώρηση Κούλογλου, θέμα ηγεσίας από τον Φίλη και το κερασάκι στην τούρτα από τον Δημήτρη Βίτσα ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε και το… νέο κόμμα. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, και με δεδομένη την ανυποχώρητη στάση των δύο πλευρών είναι σχεδόν βέβαιο, εφόσον δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό με αντίθετη ροπή, ότι το επικείμενο Συνέδριο απλώς θα επιβεβαιώσει μια διασπάση που θα έχει συντελεστεί στο μεταξύ.

«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά, από την Κουμουνδούρου η οποία δείχνει να εναρμονίζεται με τις συγκρουσιακές λογικές Πολάκη.

Μάλιστα παραπέμπουν σε βίντεο κατά το οποίο ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Βάζοντας τις σημερινές εξελίξεις σε χρονολογική σειρά έχουμε και λέμε:

Η σημερινή δήλωση αποχώρησης του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ακόμη αλλά το πρώτο σημερινό σε σειρά «επεισόδιο» στις εσωτερικές συγκρούσεις που όλα δείχνουν πώς πρόκειται άμεσα να οξυνθούν.

Ο κ. Κούλογλου στις προκλήσεις της Κουμουνδούρου αρνήθηκε μάλιστα να παραδώσει την έδρα κλιμακώνοντας την επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακολούθησε ο Νίκος Φίλης ο οποίος ορθά κοφτά είπε ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και για να έρθει και η απάντηση Πολάκη ο οποίος τον προκάλεσε να αποχωρήσει.

Τέλος ως επιστέγασμα έρχονται και οι δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», εκτιμώντας ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση» μολονότι παρατήρησε ότι «διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου ή συνεδρίασης κομματικού οργάνου δεν έχουν συμβεί».

Για την προσωπική του θέση και τις επόμενες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα. Δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις. Θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά – έβγαλα και τίτλο πως θα λέγεται το νέο κόμμα-μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο».

Στις εξελίξεις πρέπει να προστεθούν και οι αποκαλύψεις της της Εφ. Συν και στην επιβεβαίωση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του δημοσιεύματος της «Εφημερίδας των Συντακτών» περί αρθρογραφίας του με νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο την περίοδο των μνημονίων. Μια αποκάλυψη που σε συνδυασμό με τις απόψεις που εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης στις 10 Οκτωβρίου στην ομιλία του στον ΣΕΒ, ολοκληρώνουν και «παγιώνουν» την εικόνα ενός προσώπου με αντιλήψεις συμβατές με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.

Οι δυσοίωνες δημοσκοπήσεις και απάντηση επί προσωπικού

Την ίδια ώρα οι «οιωνοί» δείχνουν ότι η έλευση του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά επέφερε ανάσχεση της πτώσης της πολιτικής του επιρροής. Αντιθέτως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ποσοστά μικρότερα του 13% με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πολύ κοντά με διαφορά μικρότερη της μονάδας και το ΚΚΕ να ενισχύει συνεχώς τα ποσοστά του.

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη καταβάλλεται πλέον μια σαφή προσπάθεια να παρουσιαστεί ή όλη υπόθεση ως κάποιου είδους «αντιπάθεια» προς το πρόσωπο του. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται σχετικά με δηλώσεις που έγιναν (και) σήμερα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αυτοί οι άνθρωποι δεν συμπαθούν το προφίλ μου, το βιωματικό μου προφίλ, αυτό δεν είναι πολιτική πρόταση, αυτό είναι κόμπλεξ. Αρα λοιπόν,ας ξεκομπλαριστούν,τι να πω». Αυτά ενώ χθες υποστήριξε ότι «δεν θυμάται» την αρθρογραφία του το 2012 ενώ επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του .

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη. Ανέφερε πως «ο Στ. Κασσελάκης, 25 ημέρες μετά την εκλογή του, δεν αξιολογείται ούτε για την πολιτική του πρόταση, ούτε για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά κυρίως με έναν εμμονικό τρόπο για αυτό που είναι προσωπικά ο ίδιος». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ο κόσμος κρίνει και αξιολογεί σε σχέση τα κίνητρα μιας κριτικής, που εν προκειμένω δεν έχει χαρακτήρα πολιτικής κριτικής, αλλά κριτικής προς το πρόσωπο».

Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και στις διαφωνίες που καταγράφονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του κόσμου που ήρθε να συμμετέχει στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του». Είπε επίσης πως «δεν πρόκειται για ζήτημα αμφισβήτησης ηγεσίας, αλλά για αμφισβήτηση της απόφασης των χιλιάδων μελών μας να έχουμε στην ηγεσία τον Στ. Κασσελάκη, αλλά και της ίδιας της διαδικασίας εκλογής προέδρου από τη βάση».

Η διενέργεια του Συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί όπου επίσης καταδείχθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαθέτει την πλειοψηφία, αφού μόλις 20 από τα 43 μέλη της υπερψήφισαν την εισήγησή του και ο ορισμός του συνεδρίου οφείλεται σε λευκά ψηφοδέλτια και «αποχές» από την ψηφοφορία που έγινε. Στον συσχετισμό αυτό άλλωστε αποδίδονται και πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί «ελιτισμού των οργάνων»

Σκέψεις Κόκκαλη για την ίδρυση νέου κόμματος με όνομα “Πράσινη Αριστερά”

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη είναι η ίδρυση νέου κόμματος υπό τον τίτλο «Πράσινη Αριστερά». Είναι ένα ακόμη πλήγμα από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του νέου προέδρου.

Σχετικά Άρθρα