Το ντέρμπι δεν τελείωσε ποτέ – “Πόλεμος” ανακοινώσεων και διαρροών – Τι προβλέπει ο ΚΑΠ για τις δύο περιπτώσεις
To ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για την 8η αγωνιστική της Super League 1, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μετά τον τραυματισμό του Χουάνκαρ από κροτίδες. Επικράτησε χάος στο Φάληρο και μετά από πάνω από 2 ώρες διακοπής, έκλεισε το φύλλο αγωνα και το παιχνίδι θα κριθεί στα δικαστήρια. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σχολιάζοντας τη διακοπή της αναμέτρησης τόνισε ότι οι κροτίδες δεν χτύπησαν τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και ο γιατρός του αγώνα άναψε το “πράσινο φως” για να αγωνιστεί στο ματς, αλλά στο “τριφύλλι” αποφάσισαν να μην βγουν στο γήπεδο για να συνεχιστεί το ντέρμπι.
“Ήμασταν στα αποδυτήρια με τους παίκτες και τους γιατρούς των δύο ομάδων και τον γιατρό του αγώνα. Αυτό που έγραψε ο γιατρός του αγώνα, είναι ότι κατά τη γνώμη του μετά από εξέτασή του, μια ώρα μετά το συμβάν, η κλινική εικόνα του παίκτη ήταν ικανοποιητική. Από εκεί και πέρα, επειδή ο ίδιος δεν έχει περαιτέρω εργαστήρια για να κάνει εξετάσεις στον παίκτη να πει είτε είναι fit είτε non fit. Αυτόν τον κανονισμό πρέπει να τον κοιτάξουμε ξανά στη Super League, γιατί χρειάζονται εξετάσεις από μηχανήματα που μπορούν να βοηθήσουν. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ένας κρότος και υπήρχαν παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που κάνανε προθέρμανση. Εκεί ένας ποδοσφαιριστής έπεσε κάτω, έδειξε ευαισθησία. Από τον κρότο έδειξε ότι ζαλίζεται και φεύγοντας φορούσε κολάρο. Είναι παραμύθια που είχαμε να δούμε καιρό στα ελληνικά γήπεδα. Να ξαναβάλουμε τα παιχνίδια που είχε παίξει ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο και ήμουν και εγώ. Να υπάρχουν 40 ποινικοί και σε αυτό το ματς να ρίχνονται αυτοσχέδιες βόμβες. Εμείς παίξαμε το παιχνίδι. Υπήρξε διακοπή με τον Φινμπογκάσον, αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς κάηκε το πόδι του. Εδώ οι γιατροί επίσημα δεν καταγράψανε καμία βλάβη, η κλινική εικόνα του παίκτη είναι ικανοποιητική και ο Παναθηναϊκός και ο παίκτης ήθελαν να μην ολοκληρωθεί ο αγώνας. Πόσες κροτίδες έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ και τι έγινε. Τώρα ο παίκτης θα ακούει μια κροτίδα και θα πέφτει κάτω να λέει ότι ζαλίζεται. Αν ήμουν στη θέση του Παναθηναϊκού θα έλεγα να συνεχιστεί το παιχνίδι και αυτό πρέπει να παίζεται στο γήπεδο. Εγώ πρώτη φορά τον είδα τον γιατρό και μου είπε ότι ο παίκτης έχει κλινική εικόνα και μπορεί να παίξει. Δεν ήταν παίκτης που έπαιζε, αλλά έκανε προθέρμανση. Όλα αυτά θα τα δούμε μπροστά ματς”.
Τι είπε στους παίκτες του Ολυμπιακού:
- “Με τους παίκτες του Ολυμπιακού τους έλεγα παιδιά, σκοράραμε και συνεχίζουμε για να κερδίσουμε το ματς. Και οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήθελαν να συνεχίσουν το ματς. Όλοι θέλαμε αυτό το ντέρμπι να τελειώσει”.
Για την έκβαση του αγώνα:
- “Τα δικαστήρια έχουν το λόγο. Σας λέω και πάλι εμείς θέλαμε να παίξουμε το ματς. Υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που θα αποφασίσουν τι θα γίνει”.
Τέλος ανέφερε:
- “Ήταν ο Παναθηναϊκός που αποχώρησε από το ματς. Είχαμε από την αρχή φωτογραφίες με κασκόλ του Παναθηναϊκού στο γήπεδο. Δεν του το έδειξε του γιατρού να του πω, πρόσεχε τι θα γράψεις γιατί είσαι οπαδός του Παναθηναϊκού. Η κροτίδα που συζητάμε ήταν πολύ μακριά από τους παίκτες. Ήταν πολλοί παίκτες που κάνανε προθέρμανση. Οι άλλοι δεν είχαν ευαισθησία”.
Η θέση του Παναθηναϊκού
Ο Παναθηναϊκός τοποθετήθηκε με «διαρροή» τονίζοντας πως ο γιατρός άλλαξε την αρχική γνωμάτευση για τον Χουάνκαρ και πως θα κινηθεί νομικά εναντίον του.
- «Ο Χουάνκαρ ζαλίζεται και δεν ακούει λόγω κροτίδας που δέχθηκε. Για το λόγο αυτό μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Ο γιατρός του αγώνα άλλαξε την αρχική του γνωμάτευση που ανέφερε ότι ο ποδοσφαιριστής μας δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί και πλέον αναφέρει ότι ο Χουάνκαρ είναι καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός ζητάει εγγράφως την γνωμάτευση από τον γιατρό του αγώνα, ώστε να κινηθεί νομικά εναντίον του».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΠ
Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι αν ο αγώνας διεκόπη λόγω του τραυματισμού του Χουάνκαρ, οπότε υπαίτια θα είναι η ομάδα του Ολυμπιακού, ή λόγω της άρνησης των Πράσινων να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Στην πρώτη περίπτωση ο κανονισμός αναφέρει:
«Άρθρο 21: Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα από ΚΑΠ
3 ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές: α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.
β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.
γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.
δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.»
Στη δεύτερη περίπτωση ο ΚΑΠ στο άρθρο 21, παρ. 3. αναφέρει:
Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας εκ των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας (ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και της ίδιας) και τιμωρείται όπως προβλέπεται
κατωτέρω.
Ι. Οι λόγοι για τους οποίους μια ομάδα θεωρείται υπαίτια για την ματαίωση αγώνα ενδεικτικά είναι:
α) Παρουσίαση στον αγωνιστικό χώρο μετά την καθορισμένη, από τη διοργανώτρια ώρα έναρξης του αγώνα, εκτός εάν αλλάξει η ώρα έναρξης του αγώνα λόγω καθυστερημένης άφιξης της ομάδας για λόγους ανωτέρας βίας. Οι ομάδες υποχρεούνται να είναι στη διάθεση του διαιτητή – έτοιμες για τη διεξαγωγή του αγώνα -πέντε (5) λεπτά πριν από την έναρξή του. Εκτός του παραπάνω, λόγοι καθυστέρησης έναρξης αγώνα για τους οποίους θεωρείται υπαίτια ομάδα είναι η μη έγκαιρη προσκόμιση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας για τα ερασιτεχνικά σωματεία ή της λίστας των ποδοσφαιριστών για τα επαγγελματικά σωματεία ή των καρτών υγείας των διαγωνιζομένων
ποδοσφαιριστών και του δελτίου πιστοποίησης προπονητή (ή προπονητών) που πρέπει να παραδοθούν στο διαιτητή μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν από την έναρξη αγώνα, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος λόγος, εκτός αυτών που συνιστούν ανωτέρα βία.
β) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιβάλλουν στην γηπεδούχο ομάδα οι διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος Κανονισμού για την ύπαρξη γιατρού αγώνα και απινιδωτή και επίσης να υπάρχουν στην διάθεση του διαιτητή μπάλες σύμφωνες με τις επίσημες προδιαγραφές.
γ) Μη τήρηση της υποχρέωσης για την έκδοση της άδειας τέλεσης του αγώνα από τη γηπεδούχο ομάδα.
δ) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιτάσσουν για την ομάδα που είναι γηπεδούχος οι διατάξεις του άρθρου 9, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που οι ομάδες είναι τυπικά γηπεδούχες (π.χ. Τελικός Κυπέλλου, μονός αγώνας μπαράζ σε ουδέτερη έδρα).
ε) Μη καταβολή της αμοιβής των διαιτητών για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
στ) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που τούτο αναφέρεται ειδικά στον παρόντα κανονισμό ως κύρωση.
ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές:
α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.
β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.
γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.
δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.