Μαρινάκης: Επιβεβαιώνει αμερικανική κινητικότητα στην Ελευσίνα-Παρέπεμψε στα αρμόδια υπουργεία – “Δεν έχει μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ”

 Μαρινάκης: Επιβεβαιώνει αμερικανική κινητικότητα στην Ελευσίνα-Παρέπεμψε στα αρμόδια υπουργεία – “Δεν έχει μετατραπεί σε βάση των ΗΠΑ”

Μέλη της ΟΠΑΠ Running Team

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες μέσα από το ΓΕΕΘΑ στο στρατόπεδο της Ελευσίνας πρόκειται να μεταβούν και να σταθμεύσουν πάνω από 400 στρατιωτικοί και τουλάχιστον δώδεκα αεροσκάφη των ΗΠΑ με στόχο επιχειρησιακή προσφορά στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρχουν AC-130 (οπλισμένη έκδοση των C-130) αλλά και C-17, τα οποία είναι επίσης μεταφορικά αεροσκάφη με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα C-130. Επίσης, ανάμεσα στα αεροσκάφη που θα σταθμεύσουν στην Ελευσίνα προβλέπεται να υπάρχει και ένας αριθμός CV-22 Osprey, ελικοφόρων αεροσκαφών με μεταβλητό έλικα, τα οποία μπορούν να απογειώνονται κάθετα από το έδαφος.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Καταρχάς να πούμε σε απάντηση συνολικά έτσι, με αφορμή την ερώτησή σας, δημοσιευμάτων. Η επίσημη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι ως προς τα C130 που γράφτηκε καταρχάς, ότι είναι μεταγωγικά αεροσκάφη, και όχι μαχητικά. Και επίσης δεν έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση όπως γράφτηκε η 112 Πτέρυγα Μάχης».

Κα πρόσθεσε:

  • «Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η χώρα μας και ποια είναι η σαφής μας θέση για τις εξελίξεις, και διατυπώνονται και από τον πρωθυπουργό και από τους αρμόδιους υπουργούς, και νομίζω είναι μια συνεπής και διαχρονική στάση. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, ούτε εγώ από τη θέση που βρίσκομαι επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις μας» ανέφερε ακόμα, καταλήγοντας πως «ούτε λοιπόν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο, παρά μόνο αυτά τα οποία σας λέω σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχω».

Σε άλλο σημείο ρωτήθηκε για την ετοιμότητα της χώρας απέναντι στην αναμενόμενη χερσαία επέμβαση της Ισραήλ στη Γάζα.

«Εννοείτε κάποιο σχεδιασμό ως προς τι;. Εντάξει, ως προς το διπλωματικό κομμάτι, η χώρα μας έχει μια ξεκάθαρη θέση, μια ξεκάθαρη στάση, την έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία, την επανέλαβα και εγώ σήμερα, και βέβαια παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις αξιολογούμε. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε υποθετικά, με βάση ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις»

Στις επίμονες ερωτήσεις για ενδεχόμενη μεγαλύτερη κλιμάκωση και την εμπλοκή των ΗΠΑ είπε:

«Νομίζω ότι δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε υποθετικά και να πούμε πράγματα τα οποία αυτή τη στιγμή να μην έχουν την οποιαδήποτε βάση. Και ειδικά ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, νομίζω ότι καθήκον και δικό μου είναι να μένω και στις επίσημες ενημερώσεις των αρμόδιων υπουργείων, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρερμηνεία. Θα μείνω σε αυτό που είπα και πριν, ότι σίγουρα παρακολουθούμε και αξιολογούμε το σύνολο των εξελίξεων όπως έχουμε καθήκον».

Σχετικά Άρθρα