Προ των πυλών η εισβολή στη Γάζα: “Φύγετε, αλλιώς θα θεωρηθείτε τρομοκράτες ή συνεργοί” – Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ – Κίνδυνος ευρείας σύγκρουσης

 Προ των πυλών η εισβολή στη Γάζα: “Φύγετε, αλλιώς θα θεωρηθείτε τρομοκράτες ή συνεργοί” – Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ – Κίνδυνος ευρείας σύγκρουσης

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να είναι προ των πυλών με τις δυνάμεις των IDF να προειδοποιούν πως όσοι εκ των Παλαιστινίων δεν φύγουν από το βόρειο τμήμα της Γάζας, θα θεωρηθούν τρομοκράτες. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή γίνεται ακόμη πιο έντονη την ώρα που ο κίνδυνος να υπάρξει μία ευρεία σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, είναι πιο αυξημένος από ποτέ.

Νέες προειδοποιήσεις για απομάκρυνση κατοίκων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την προσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τον παλαιστινιακό θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει χερσαίας επιχείρησης εκεί.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, αν και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών», αν δεν το πράξουν. Εξάλλου εξήγησαν ότι το ταξίδι προς νότο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσαν ότι από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Αυξημένος ο κίνδυνος ευρείας σύγκρουσης

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που προκλήθηκε από τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ αυξήθηκαν την Κυριακή με τις ΗΠΑ να αποστέλλουν περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στη Γάζα και τους υποστηρικτές της Χαμάς στο Λίβανο και τη Συρία.

Ιατρικές πηγές στη Γάζα ανέφεραν ότι περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θύλακα, τον οποίο το Ισραήλ πολιόρκησε «ολοκληρωτικά» μετά από τη διασυνοριακή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς που έχει «τραυματίσει ανεπανόρθωτα» τους Ισραηλινούς.

Στη γειτονική Συρία – όπου ο κύριος περιφερειακός υποστηρικτής της Χαμάς, το Ιράν, έχει στρατιωτική παρουσία – ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου νωρίς την Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο εργάτες, σύμφωνα με συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στο νότιο Λίβανο, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσει διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το Ισραήλ είπε ότι το αεροσκάφος του βομβάρδισε στόχους της Χεζμπολάχ το Σάββατο. Η Χεζμπολάχ είπε ότι έξι από τους μαχητές της σκοτώθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου ότι ο πληθυσμός του Λιβάνου θα επηρεαστεί εάν η χώρα του παρασυρθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καθώς η βία γύρω από τα σύνορά του αυξάνεται, το Ισραήλ πρόσθεσε την Κυριακή 14 κοινότητες κοντά στον Λίβανο και τη Συρία στο σχέδιο εκκένωσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Ισραήλ ξεκίνησε ανελέητα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα στα νοτιοδυτικά της, αφού ένοπλοι της Χαμάς παραβίασαν τα σύνορα και πραγματοποίησαν μια έξαψη σοκ στις γειτονικές κοινότητες, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και παίρνοντας 212 ομήρους πίσω στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε το Σάββατο ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές του Ισραήλ ως αντίποινα είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 4.385 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από τα 2,3 εκατομμύρια άτομα της μικροσκοπικής περιοχής εκτοπίστηκαν.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα στείλει περισσότερα στρατιωτικά μέσα στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξει το Ισραήλ και να ενισχύσει την αμυντική στάση των ΗΠΑ στην περιοχή μετά τις «πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις πληρεξουσίου του» – μια αναφορά στη Χεζμπολάχ και τους Παλαιστίνιους ισλαμιστές μαχητές.

Ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και επιπλέον τάγματα πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot θα σταλούν στην περιοχή και περισσότερα στρατεύματα θα τεθούν σε ετοιμότητα, είπε ο Austin.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη αναπτύξει σημαντική ποσότητα ναυτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, των πλοίων υποστήριξής τους και περίπου 2.000 πεζοναυτών.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες στόχευσαν δύο στρατιωτικές βάσεις που στεγάζουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων μετά την προειδοποίηση Ιρακινών μαχητών στην Ουάσιγκτον να μην επέμβει για να στηρίξει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στα περιφραγμένα σύνορα γύρω από τη Γάζα για μια προγραμματισμένη χερσαία εισβολή με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, μετά από αρκετούς ατελέσφορους πολέμους που χρονολογούνται από την κατάληψη της εξουσίας του εκεί το 2007, μετά τον τερματισμό της 38χρονης κατοχής του Ισραήλ.

«Θα πάμε στη Λωρίδα της Γάζας… για να καταστρέψουμε στελέχη της Χαμάς και τις υποδομές της Χαμάς», είπε ο αρχηγός του επιτελείου, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι στα στρατεύματα το Σάββατο.

Επεξεργαζόμενος τη στρατηγική του Ισραήλ σε δηλώσεις του στο Fox TV την Κυριακή, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους είπε ότι «είναι μια εξασθενημένη, κουρασμένη και εξαρθρωμένη Χαμάς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο στάδιο των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων».

«Η υπόθεση εργασίας μας», είπε, «είναι ότι η Χαμάς έχει προετοιμάσει το πεδίο της μάχης, ότι υπάρχουν διάφορες διαστάσεις πολέμου έτοιμες για εμάς – συγκεκριμένα τούνελ – και ότι η Χαμάς, τουλάχιστον στο πρώτο και στα ενδιάμεσα στάδια, θα πολεμήσει και θα να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στις (ισραηλινές δυνάμεις)».

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ την Κυριακή. Δεν υπήρξαν άμεσες πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

Με το Ισραήλ να συνεχίζει καθημερινά τους βομβαρδισμούς που καταστρέφουν εκτάσεις του πυκνοκατοικημένου θύλακα, οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι έλαβαν ανανεωμένες ισραηλινές στρατιωτικές προειδοποιήσεις να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότο για να αποφύγουν το πιο θανατηφόρο θέατρο του πολέμου.

Είπαν ότι στρατιωτικά φυλλάδια που έπεσαν στη στενή περιοχή, μήκους μόλις 45 χιλιομέτρων, περιείχαν την πρόσθετη προειδοποίηση ότι θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως συμπαθούντες μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» εάν έμεναν στη θέση τους.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου η βία έχει επίσης αυξηθεί, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν νωρίς την Κυριακή ένα τέμενος στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν που ο στρατός είπε ότι χρησιμοποιούνταν από Παλαιστίνιους μαχητές για να οργανώσουν επιθέσεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν πέμπτο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη στη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων εκεί σε 90 από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε την Κυριακή το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας που επετράπη στη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος έφτασε μέσω του νότιου συνοριακού περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο το Σάββατο. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών έφερε σωστικές προμήθειες που θα παραλάμβανε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Αλλά το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ είπε ότι ο όγκος των εμπορευμάτων που εισήλθαν ήταν μόλις το 4% του ημερήσιου μέσου όρου των εισαγωγών στη Γάζα πριν από τις εχθροπραξίες και ένα κλάσμα από αυτό που χρειαζόταν στον θύλακα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα