Χακάν Φιντάν από Κάιρο: Η Τουρκία ποτέ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα βάσανα των Παλαιστινίων
«Η Τουρκία ποτέ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα βάσανα των Παλαιστινίων» διεμήνυσε το Σάββατο (21/10) από το Κάιρο o υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο, όπου το παρών δίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το Ισραήλ κρατάει δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε μια υπαίθρια φυλακή σε μια περιοχή που δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπινη ζωή.
«Δεν θα ανεχθούμε τέτοια εγκλήματα, ούτε για τους Παλαιστίνιους ούτε για κανέναν άλλον. Αν αυτό συνεχιστεί, θα απειληθεί όλη η παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη με γεωγραφική κλιμάκωση».
«Πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένας νέος μηχανισμός εγγυήσεων. Τα βήματα που γίνονται από τα μέρη για μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να είναι εγγυημένα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για αυτή την ιδέα και να κάνει το χρέος της για ένα δίκαιο και ασφαλές μέλλον.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις επιθέσεις κατά της συλλογικής τιμωρίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής. Καταδικάζουμε απερίφραστα την απώλεια ζωών αμάχων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμη είναι η συμπεριφορά και τα μηνύματά της. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια προσωρινή λεγόμενη νίκη του Ισραήλ δεν οδηγεί σε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη στην πορεία της ιστορίας, όπως συνέβη στο παρελθόν και δεν θα συμβεί τώρα. Δεν πρέπει να βλέπει τις επιθέσεις εναντίον του ως λευκή επιταγή για να εκφράσει την τρομερή οργή της εναντίον των Παλαιστινίων. Οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και αμάχων πρέπει να σταματήσουν αμέσως», συνέχισε.
Τέλος ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και την άνευ όρων παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και κατέληξε ως εξής:
«Θέλουμε την άμεση αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων και της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών. Μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και γεωγραφικά ολοκληρωμένη Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967 δεν είναι μόνο απαραίτητη για την ειρήνη. Είναι απαραίτητη για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τη συμφωνία και να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα προς αυτό το όραμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για τη φιλοξενία αυτής της έγκαιρης συνόδου κορυφής».
Η σύνοδος κορυφής, με διεθνή αραβική συμμετοχή και συμμετοχή του ΟΗΕ, συζητά την εξελισσόμενη κατάσταση στη Γάζα, το μέλλον της παλαιστινιακής υπόθεσης και την ειρηνευτική διαδικασία.