Το “Χ” πιθανώς να σταματήσει να είναι προσβάσιμο στην Ευρώπη
Ο ιστότοπος Business Insider επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μασκ σκέφτεται να κόψει τελείως την πρόσβαση στο Χ/Twitter χρηστών από την Ευρώπη, κάνοντας ουσιαστικά την πλατφόρμα μη προσβάσιμη στην ήπειρο. Αφορμή οι κανόνες ιδιωτικότητας και προστασίας των χρηστών του διαδικτύου που έχει παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ζήτησε από τον ίδιο και την εταιρεία του να αφαιρέσει συγκεκριμένο περιεχόμενο από την πλατφόρμα που αφορούσε παραπληροφόρηση για τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς.
Ο ιστότοπος Gript από την Ιρλανδία ανέφερε ότι ο ίδιος ο Μασκ αρνήθηκε πως εξετάζει να μην είναι προσβάσιμη η πλατφόρμα μέσω κοινωνικής δικτύωσης X/Twitter στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Insider, τις τελευταίες εβδομάδες ο Ίλον Μασκ έχει εξετάσει ότι το Twitter θα μπορούσε να σταματήσει να είναι προσβάσιμο στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συμμόρφωση σε νέο κανονισμό που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται, ο Μασκ εμφανίζεται «ολοένα και πιο απογοητευμένος για το ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες», σύμφωνα με πηγές του Insider. Ο νόμος είναι γνωστός ως Digital Services Act ή DSA. «Ο δισεκατομμυριούχος της Tesla, ο οποίος απέκτησε το Twitter, που τώρα ονομάζεται X (…) έχει συζητήσει να καταργηθεί (έτσι) απλά η προσβασιμότητα της εφαρμογής στην ήπειρο ή ο αποκλεισμός των χρηστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρόσβαση σε αυτήν», είπε η πηγή.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν παρόμοια με την απόφαση της Meta να αποκλείσει τους χρήστες από την Ευρώπη από το να έχουν πρόσβαση στη νέα της εφαρμογή Threads, η οποία λειτουργεί ανταγωνιστικά με το X/Twitter. Η Meta το έκανε για τους ίδιους λόγους που σχετίζονται με την DSA. Η νομοθεσία DSA τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο και απαιτεί από μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η X να διαθέτουν «αποτελεσματικά και διαφανή» όπως αποκαλούνται συστήματα για τον έλεγχο και την αφαίρεση ψευδών, παραπλανητικών και επιβλαβών πληροφοριών.
Μεγάλη ανησυχία της Ευρώπης ειδικά τις τελευταίες ημέρες είναι ο κίνδυνος παραπληροφόρησης από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Επιτροπή «διερευνά επίσημα τη συμμόρφωση του Χ» με τον νέο νόμο και ζήτησε επίσημα λεπτομερείς πληροφορίες από την πλατφόρμα για τις ενέργειές της για τον μετριασμό και την αφαίρεση επιβλαβών ή τοξικών πληροφοριών, όπως τις χαρακτήρισε.
- Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ διατυπώνει την ιδέα να περιορίσει δραστικά η εμβέλεια της χρήσης εφαρμογής. Σχεδόν αμέσως μετά την εξαγορά της εταιρείας, πρότεινε ως μέτρο μείωσης του κόστους τον περιορισμό των λειτουργιών του Twitter μόνο στις ΗΠΑ, είπαν δύο άλλα άτομα στο Business Insider.
Νωρίτερα φέτος ο Μασκ αποφάσισε να κλείσει σχεδόν όλα τα διεθνή γραφεία του Χ, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων στην Ευρώπη και την Ινδία, καθώς και εκείνων στην Αυστραλία, την Αφρική και τη Νότια Κορέα. Εκείνη την εποχή ο Μασκ σκεφτόταν να κάνει την πλατφόρμα να στραφεί περισσότερο σε χώρες όπου ήταν πιο δημοφιλής, όπως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, αναφέρεται.
Ο Μπρετόν επικοινώνησε επίσης με τους ιδιοκτήτες των YouTube και Tiktok, προειδοποιώντας τους ότι θα αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις εάν και αυτοί δεν κάνουν τις αντίστοιχες πλατφόρμες τους να πληρούν τη νομοθεσία της ΕΕ. Προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tiktok, Shou Zi Chew, ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για τη διάδοση «παράνομου περιεχομένου» και «παραπληροφόρησης» αναφέροντας ότι αυτή έχει «ιδιαίτερη υποχρέωση να προστατεύει τα παιδιά και τους εφήβους από βίαιο περιεχόμενο και τρομοκρατική προπαγάνδα —καθώς και από προκλήσεις θανάτου και δυνητικά απειλητικό για τη ζωή περιεχόμενο».
Σε επικοινωνία με το διευθύνοντα σύμβουλο της Google και της Alphabet, Sundar Pichai Breton με τον διευθύνοντα δύμβουλο του YouTube, Neal Mohan, έκανε λόγο για ευθύνη του YouTube να αντιμετωπίσει περιεχόμενο το οποίο δημιουργείται με στόχο να «επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα» και «να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια που προκύπτουν από παραπληροφόρηση».