Συναγερμός στην Ευρώπη για τρομοκρατικά χτυπήματα: Φόβοι για νέο κύμα βίας

 Συναγερμός στην Ευρώπη για τρομοκρατικά χτυπήματα: Φόβοι για νέο κύμα βίας

Μια σειρά από χτυπήματα και απειλές τις τελευταίες μέρες έχουν οδηγήσει αρχές και κυβερνήσεις σε επαγρύπνηση, ενώ η απειλή ενός νέου προσφυγικού κύματος, προκαλεί επιπλέον δυσφορία στις Βρυξέλες.

Σήμερα μόνο, τρία σχολεία εκκενώθηκαν στο Βέλγιο μετά από προειδοποίηση για βόμβα ενώ στην Γαλλία για ακόμη μια φορά οι αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση αεροδρομίων, ύστερα από ανάλογη απειλή.

«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τόσο όσον αφορά στην κατάσταση, όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή όσο και ως προς το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της ΕΕ», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης που έχει αναλάβει ρόλο για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών μετανάστευσης της ΕΕ που θα λάβει χώρα σήμερα.

Αντικείμενο της συνόδου είναι οι τρόποι ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στα κράτη μέλη και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή κατ’ επέκταση.

Η επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο
Η Γαλλία φαίνεται να υφίσταται από νωρίς τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, καθώς μετρά ήδη θύματα στην επικράτειά της καθώς και πλήθος απειλών που έχουν προκαλέσει αναταραχή, έστω και αν δεν κατέληξαν σε τρομοκρατική ενέργεια.

Η δολοφονία ενός καθηγητή και ο τραυματισμός δύο ακόμα ατόμων σε σχολείο στη βόρεια Γαλλία, την περασμένη Παρασκευή, εγκαινίασε νέο γύρο ανησυχίας στη χώρα. Όπως αποδείχτηκε, ο δράστης ήταν ο 20χρονος Μοχάμεντ Μογκούτσκοφ, ρωσικής υπηκοότητας αλλά με καταγωγή από την Ινγκουσετία, γνωστός για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. Αυτός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο όνομα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Επαναλαμβανόμενες απειλές για βόμβα στο ανάκτορο των Βερσαλλιών και εκκενώσεις αεροδρομίων
Η κατάσταση στην χώρα όμως συνεχίζει να είναι έκρυθμη, καθώς η σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ και ειδικότερα μετά την σκληρή πολιορκία των ισραηλινών δυνάμεων στην Γάζα έχει οδηγήσει σε ένα μπαράζ απειλών στο Παρίσι και άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Χθες, εκκενώθηκε για τρίτη φορά, μέσα σε λίγες μόλις μέρες, το εμβληματικό ανάκτορο των Βερσαλλιών, ύστερα από προειδοποίηση για βόμβα. Το γαλλικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε πως πυροτεχνουργοί της αστυνομίας είχαν μεταβεί στο ανάκτορο, αλλά «δεν βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός».

Ακολούθησε μάλιστα η εκκένωση αεροδρομίων όταν αντίστοιχες απειλές οδήγησαν τις γαλλικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας σε 10 περιφερειακά αεροδρόμια, να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα. Ευτυχώς, οι απειλές αυτές, οι οποίες στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έπειετα από ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν αποδείχτηκαν αληθινές και τα αεροδρόμιο τέθηκαν ξανά σε λειτουργία μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους. Και σήμερα εκκενώθηκαν αεροδρόμια, όπως προαναφέρθηκε.

«Ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» στις Βρυξέλλες
Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, έπειτα από πυροβολισμούς. Επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το ISIS. O δράστης, Τυνήσιος στην καταγωγή, είχε δημοσιεύσει στα social media βίντεο με το μανιφέστο του, λέγοντας ότι ήταν μέλος του ISIS. «Δολοφόνησα άπιστους, ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας», έλεγε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι πυροβόλησε δύο ανθρώπους «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους».

Η τραγωδία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναφερόμενος τόσο στο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλες, όσο και σε αυτό στη Γαλλία δήλωσε ότι βαρβαρότητα επιδίωξε να χτυπήσει ξανά αυτούς που μεταλαμπαδεύουν, που διδάσκουν αυτήν τη γλώσσα, η οποία εδώ και αιώνες μεταφέρει φώτα, αξίες, ελπίδες», αναφερόμενος στην δολοφονία του Γάλλου καθηγητή.

«Οι Βρυξέλλες χτυπήθηκαν εκ νέου από ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση», συμπλήρωσε, προσθέτοντας: Η Ευρώπη μας είναι συγκλονισμένη».

Επίθεση με μολότοφ σε εβραϊκή συναγωγή
Προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στην πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, μια επίθεση στη Γερμανία, ευτυχώς χωρίς θύματα, ξύπνησε μαύρες μνήμες. Στόχος της επίθεσης ήταν μια εβραϊκή συναγωγή στο Βερολίνο, όπου οι δράστες πέταξαν βόμβες μολότοφ. Η κοινότητα Kahal Adass Jisroel ανέφερε ότι η συναγωγή της στη συνοικία Mitte της γερμανικής πρωτεύουσας δέχθηκε επίθεση τα ξημερώματα της Τετάρτης με δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς. Το συγκρότημα στο κέντρο του Βερολίνου στεγάζει μια συναγωγή, έναν παιδικό σταθμό και ένα κοινοτικό κέντρο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προανήγειλε σκληρά μέτρα κατά του αντισημιτισμού, μετά την επίθεση.

Προειδοποιήσεις από τους επικεφαλής των MI5 και του FBI
Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI, δηλαδή των βρετανικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξέδωσαν μια πρωτοφανή κοινή προειδοποίηση ότι οι απειλές εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων θα μπορούσαν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις, καθώς και άλλες ομάδες, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο από μεμονωμένους δράστες, μαχητές της Χαμάς και του Ιράν σε βρετανικό ή αμερικανικό έδαφος.

Ο Ken McCallum, ο γενικός διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μοναχικά άτομα που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο να αντιδράσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στην Καλιφόρνια είπε ότι υπήρχε επίσης ο κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες ή το Ιράν να εντείνουν τη βίαιη δραστηριότητά τους και ότι Εβραίοι ή οργανώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχος νεοναζί και ισλαμιστών.

«Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή είτε θα αυξήσουν την απειλή στη Βρετανία, είτε θα αλλάξουν τη μορφή της απειλής, τόσο ως προς τους στόχους, όσο και από την έμπνευση στους ριζοστικοποιημένους».

Το βράδυ της Δευτέρας, ένοπλος πυροβόλησε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες. Η βελγική εισαγγελία δήλωσε αρχικά ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η επίθεση σχετιζόταν με τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, αλλά την Τρίτη εκπρόσωπός της δήλωσε ότι διερευνάται και αυτό το ενδεχόμενο.

Η Γαλλία τέθηκε σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας την Παρασκευή, αφού ένας ύποπτος ριζοσπάστης ισλαμιστής σκότωσε έναν δάσκαλο και τραυμάτισε άλλους τρεις στα βόρεια της χώρας.

Τα περιστατικά έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης τρομοκρατικής ανησυχίας, λόγω των σοβαρών γεγονότων στη μέση Ανατολή μετά την έκρηξη βίας της Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα