Μέση Ανατολή: Επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν – Καθυστερεί η χερσαία επέμβαση στη Γάζα – Χαμάς: Δεν φοβόμαστε

 Μέση Ανατολή: Επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ – Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν – Καθυστερεί η χερσαία επέμβαση στη Γάζα – Χαμάς: Δεν  φοβόμαστε

Εν μέσω ανησυχίας για γενικότερη περιφερειακή ανάφλεξη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ αύριο Τετάρτη για συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πάει επίσης στο Αμάν, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Εκεί θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ. Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Δραματική είναι η κατάσταση στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Γάζα μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Τελ Αβίβ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα η απειλή της εμπλοκής Ιράν και Χεζμπολάχ στη σύρραξη είναι υπαρκτή με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τα «χτυπήματα» θέσεων της οργάνωσης στον Λίβανο. Σήμερα, ξημερώματα ο IDF ανακοίνωσε πως έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας «τρομοκρατικούς» στόχους στον Λίβανο. Οι νέοι βομβαρδισμοί ήρθαν μετά τις νέες απειλές του Ιράν για πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες».

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτούσε ανταπόδοση σε άλλα μέτωπα, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Και ενώ η χερσαία εισβολή καθυστερεί η Χαμάς διαβεβαιώνει πως πως «δεν την φοβάται».

«Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επικράτεια από τις 7 Οκτώβεη, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές, που εκτίμησαν χθες το πρωί ότι οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς είναι 199. Ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, τόνισε πως «οι προσπάθειες όσον αφορά τους ομήρους είναι εθνική προτεραιότητα», καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν κανένα νέο.

Ωστόσο, ο Αμπού Ουμπέιντα από την πλευρά του ανέφερε χθες πως ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «200 ως 250», διευκρινίζοντας πως οι 200 βρίσκονται στα χέρια των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, και οι υπόλοιποι στα χέρια άλλων «παρατάξεων της αντίστασης».

«Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Επανέλαβε εξάλλου πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις δέκα ημέρες του πολέμου.

  • Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,3 εκατ. κατοίκων στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Υπάρχει «πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης» που αναμένεται να εκτυλιχτεί «τις προσεχείς ώρες», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόταν στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον Χασάν Νασράλα, το Σάββατο.

Χθες Δευτέρα, ο κ. Αμιραμπντολαχιάν διεμήνυσε πως ο «άξονας της αντίστασης» –ο ανεπίσημος όρος παραπέμπει σε κράτη και οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και της Δύσης– δεν θα επιτρέψει στο εβραϊκό κράτος «να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα».

Επίσης χθες, ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε πως ο χρόνος είναι μετρημένος για να επιτευχθεί πολιτική λύση και προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς και σε άλλα μέτωπα.

Σχετικά Άρθρα