Ώρες τρόμου: Χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, ρουκέτες από τη Χαμάς – Χιλιάδες οι νεκροί, ανθρωπιστική κρίση

 Ώρες τρόμου: Χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, ρουκέτες από τη Χαμάς – Χιλιάδες οι νεκροί, ανθρωπιστική κρίση

Το τελεσίγραφο έληξε το απόγευμα της Παρασκευής και ανάγκασε χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν όπως-όπως από τα σπίτια τους. Οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» να ξεκινήσει «όποια επιχείρηση θεωρούν απαραίτητη απέναντι σε οποιονδήποτε εχθρό, σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο». Ο ισραηλινός στρατός, εισέβαλε στη Γάζα σε «τοπικές επιδρομές» προκειμένου να εκκαθαρίσουν την περιοχή από μαχητές της Χαμάς και να εντοπίσουν αγνοούμενους Ισραηλινούς.

Στο Ισραήλ επικρατεί γενικός συναγερμός.

«Είναι μόνο η αρχή» απείλησε ο Νετανιάχου, «θα πεθάνουμε πολεμώντας» απάντησε η Χαμάς.

Στους 1.900 οι νεκροί στη Γάζα, ενώ άλλοι 7.696 είναι τραυματίες. Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Τα στρατεύματα του Ισραήλ είχαν συγκεντρωθεί εδώ και πολλές ώρες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους.

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας στην πολύχρονη σύγκρουση ανάμεσα στον στρατό του και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Η Χαμάς απάντησε με πυραυλικές επιθέσεις. Στο Τελ Αβίβ, με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν «πιο δυνατά από ποτέ», όπως δήλωσε ένας δημοσιογράφος στην ανάρτησή του στο Χ και τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να βρει καταφύγιο, ενώ γιόρταζε το εβραϊκό Σάββατο.

Στη σύρραξη μπαίνει και η Χεζμπολάχ ορκισμένη σε πόλεμο κατά του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες από το Λίβανο. Ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, με δηλώσεις του τόνισε πως η οργάνωση είναι έτοιμη να συνδράμει την Χαμάς!

Ο ισραηλινός στρατός έχει απωθήσει αρκετές πυραυλικές επιθέσεις από το Λίβανο, ωστόσο η διοίκηση της χώρας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία για τους Παλαιστίνιους αμάχους, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο που αξίωσε από περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και να να μετακινηθούν προς τον νότο, εντός ολίγων ωρών. 

Διεθνή Μέσα μεταδίδουν πως χιλιάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, γέμισαν με πράγματα των κατοίκων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα. Πολλοί ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Οικογένειες εθεάθησαν να φεύγουν ακόμα και με τα πόδια παρότι χρειάζεται να περπατήσουν αρκετά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 400.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Εκκλήσεις από διεθνείς οργανισμοί και αξιωματούχους χωρών που κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος στο ισραηλινό τελεσίγραφο, δήλωσε στην πλατφόρμα «X» ότι η εντολή εκκένωσης «αψηφά τους κανόνες του πολέμου και τη βασική ανθρωπιά». Πρόσθεσε με σαφήνεια πως για τους Παλαιστίνιους «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος» να μεταβούν, καθώς δρόμοι και σπίτια στη Γάζα έχουν «μετατραπεί σε ερείπια» εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε εναντίον ενός ενδεχόμενου μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, τον οποίο συνέκρινε με την εξορία του 1948. Απέρριψε πλήρως τη μετακίνηση των Παλαιστινίων, «επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με μια δεύτερη Νάκμπα («Καταστροφή» στα αραβικά) για το λαό μας» είπε. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται ανυποχώρητος, εξαπολύοντας παράλληλα «πυρά» κατά της Χαμάς, μην ξεχνώντας την αιφνιδιαστική εισβολή στο έδαφος τους Ισραήλ που ταπείνωσε τις μυστικές υπηρεσίες του. Σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, έστρεψε ξανά τα βέλη του προς τη Χαμάς, επαναλαμβάνοντας πως το Ισραήλ θα την καταστρέψει: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σφαγή της Χαμάς. Χτυπάμε τη Χαμάς πολύ σκληρά, αλλά είναι μόνο η αρχή. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς και θα νικήσουμε, αλλά θα πάρει χρόνο». 

Σχετικά Άρθρα