Έκτακτη ενημέρωση: Το Ισραήλ προχωρά σε κατάληψη της βόρειας Γάζας – Ανοίγουν δύο διαδρόμοι για την εκκένωση – Πόσους ομήρους κρατά η Χαμάς

 Έκτακτη ενημέρωση: Το Ισραήλ προχωρά σε κατάληψη της βόρειας Γάζας – Ανοίγουν δύο διαδρόμοι για την εκκένωση – Πόσους ομήρους κρατά η Χαμάς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα θα ανοίξουν δυο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις 10 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα, ώστε να πραγματοποιηθεί περαιτέρω εκκένωση απο τα βόρεια της Λωρίδας. Παράλληλα έγινε ενημέρωση και για τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια μετά την έκδοση από τον ισραηλινό στρατό μιας πρωτοφανούς προειδοποίησης εκκένωσης για έναν πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στη βόρεια Γάζα πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή ως απάντηση σε θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς, 13 Οκτωβρίου 2023.

Σε αραβικό μήνυμα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ενημερώνουν τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας ότι θα πρέπει να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα του θύλακα χρησιμοποιώντας διαδρόμους εκκένωσης μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.

“Αν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, πηγαίνετε νότια όπως σας έχει δοθεί εντολή”, αναφέρει ο στρατός. “Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν φροντίσει για τον εαυτό τους και καλύπτονται από τα χτυπήματα στην περιοχή”.

Ενημέρωση για τους ομήρους

Παράλληλα ανακοινώθηκε σήμερα Σάββατο ότι οι όμηροι της Χαμάς ξεπερνούν τους 120. Πάντως, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τους αιχμαλώτους (π.χ. εθνικότητα).

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Τζόναθαν Κονρίκους, τόνισε ότι στόχος του πολέμου του Ισραήλ είναι η διάλυση της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ενημέρωσή του, ο Τζόναθαν Κονρίκους ανέφερε πως εκδόθηκε προθεσμία προς τους Παλαιστίνιους πολίτες ώστε να μετακινηθούν νότια και να μην βρίσκονται σε περιοχή όπου οι IDF «πρόκειται να ενισχύσουν τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις».

  • Υπήρξε «μια σημαντική μετακίνηση Παλαιστινίων πολιτών προς τα νότια» είπε ο Τζόναθαν Κονρίκους και επέκρινε τη Χαμάς που λέει στους πολίτες να μείνουν στη θέση τους, κατηγορώντας την οργάνωση ότι χρησιμοποιεί «τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες της». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε κανέναν πολίτη».

«Οι ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες βρίσκονται σε σχηματισμό γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και αρκετές ημέρες» είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους, προσθέτοντας: «Βρίσκονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά και προετοιμάζονται για οποιονδήποτε στόχο αναλάβουν, οποιαδήποτε αποστολή».

Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε το εξής:

  • «Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος. Η τελική κατάσταση αυτού του πολέμου είναι να διαλύσουμε τη Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση, ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά τη δυνατότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε Ισραηλινούς πολίτες ή στρατιώτες».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Τζόναθαν Κονρίκους τόνισε ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα είναι «πολύ τεταμένη».

  • «Μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν έναν αντιαρματικό πύραυλο προς τα ισραηλινά στρατεύματ», σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος σημείωσε: «Υπήρξε μια σύντομη μάχη και η κατάσταση τελικά ηρέμησε. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και έριξε, επίσης, πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών».

Ακόμα, ο Τζόναθαν Κονρίκους ανέφερε: «Αυτές οι δύο απόπειρες αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τις IDF, αλλά η κατάσταση στα βόρεια σύνορα παραμένει πολύ τεταμένη και παρακολουθούμε πολύ στενά τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ με πρόσθετες ενισχυμένες δυνατότητες στον βορρά».

Σχετικά Άρθρα