Παρέμβαση ΙΣΑ και ΠΟΕΔΗΝ για την ασφάλεια των γιατρών του ΕΣΥ μετά τον άγριο ξυλοδαρμό υγειονομικού στο Νοσοκομείο Παίδων

 Παρέμβαση ΙΣΑ και ΠΟΕΔΗΝ για την ασφάλεια των γιατρών του ΕΣΥ μετά τον άγριο ξυλοδαρμό υγειονομικού στο Νοσοκομείο Παίδων

Το περιστατικό ξυλοδαρμού γιατρού στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» επανάφερε το κρίσιμο αυτό θέμα, για το οποίο έχουν γίνει επανειλημμένως, παρεμβάσεις στην πολιτεία.

Το περιστατικό ανέδειξε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος τονίζει: «Άλλος ένας ξυλοδαρμός υγειονομικού, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», από συνοδό ασθενή  έρχεται να υπενθυμίσει ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα θρηνήσουμε θύματα μεταξύ των υγειονομικών υπαλλήλων».

Την Κυριακή (8/10) το βράδυ, πατέρας Ρομά έφερε το παιδί του, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που εφημέρευε. Η γιατρός, όταν κατέβηκε από την κλινική στα επείγοντα για να εξετάσει το παιδί, της επιτέθηκε ο πατέρας του, με την υγειονομικό να δέχεται «άγριο ξύλο», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος. Συνελήφθη ο πατέρας από την αστυνομία, αλλά επειδή δεν υπεβλήθη μήνυση, αφέθηκε ελεύθερος, «για να το ξανακάνει», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Οι υγειονομικοί να τρώνε ξύλο χωρίς έλεος και δεν συγκινείται κανείς! Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί να εξετάζουμε ταυτόχρονα χωρίς ταλαιπωρία δεκάδες ασθενείς στα επείγοντα. Δεν είμαστε θαυματοποιοί να σώζουμε όλους τους ασθενείς. Μας έχουν απειλήσει με πιστόλια, έχουν πυροβολήσει στα επείγοντα, έχουν μαχαιρώσει συναδέλφους, μας έχουν απειλήσει με καλάσνικοφ…  Τι άλλο πρέπει να πάθουμε να  υπάρξει ασπίδα προστασίας;».

Τα μέτρα που προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ

·         Καλύτερη φύλαξη στα νοσοκομεία με προσλήψεις συμβασιούχων ή και μόνιμων φυλάκων.

·         Συχνές περιπολίες της αστυνομίας στους γύρω δρόμους των νοσοκομείων.

·         Μηνυτήριες αναφορές στους δράστες από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων γιατί οι συνάδελφοι που τρώνε το ξύλο και καλούνται να κάνουν μηνύσεις, το αρνούνται, φοβούμενοι τη στοχοποίηση των ιδίων και των οικογενειών τους.

Τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ ζητά ο ΙΣΑ

Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά, για άλλη μία φορά, τη λήψη μέτρων, για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, προτείνοντας μάλιστα την αυτεπάγγελτη δίωξη κάθε δράστη.

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ προτείνει την αυστηροποίηση του πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των χώρων εργασίας του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ και την παραμονή περιπολικού, έξω από κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει.

Μάλιστα, τις προτάσεις του είχε καταθέσει το Προεδρείο του ΙΣΑ, στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, κ.κ. Τσιάρα και Πλεύρη, σε συνάντηση μαζί τους, τον περασμένο Μάιο, με αφορμή παρόμοια περιστατικά.

«Οι γιατροί που ασκούν με αυταπάρνηση, τα καθήκοντά τους και στηρίζουν τον ασθενή και το σύστημα υγείας, θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια στο χώρο της εργασίας τους», τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.
Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας επιτείνουν το μεταναστευτικό κύμα νέων ιατρών που φεύγουν από τη χώρα μας για να βρουν καλύτερες προοπτικές.

Oι προτάσεις του ΙΣΑ για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι οι εξής:

·         Θέσπιση διάταξης, για την αυτεπάγγελτη δίωξη κάθε δράστη που προκαλεί κάθε μορφής βίας, σε μονάδα παροχής υπηρεσιών του ΕΣΥ.

·         Αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών σε περίπτωση που περιστατικό βίας λαμβάνει χώρα εντός μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας, κατά το πρότυπο των διατάξεων που αφορούν στη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Σχετικά Άρθρα