Σε κόκκινο συναγερμό ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για φίλους της Χαμάς στην Ελλάδα

 Σε κόκκινο συναγερμό ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για φίλους της Χαμάς στην Ελλάδα

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ελλάδα, μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών για τυχόν ακραίες «αντιδράσεις» σε ελληνικό έδαφος.

Ήδη εδώ και λίγα 24ωρα έχει αποφασιστεί σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ένταση των μέτρων ασφαλείας σε ισραηλινούς στόχους αλλά και η αυξημένη επιτήρηση δομών φιλοξενίας όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι.

Στο πλαίσιο αυτό υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είναι σε εγρήγορση για τυχόν αντιδράσεις μετά τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό σαρώνονται λογαριασμοί στα social media. Έντονο προβληματισμό προκάλεσε το περασμένο Σάββατο η δημοσίευση βίντεο από δομή μεταναστών στη Σάμο, όπου Παλαιστίνιοι πανηγύριζαν στο άκουσμα της είδησης των βομβαρδισμών της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, υπάρχουν βίντεο στα οποία Παλαιστίνιοι καλούν τους μαχητές να συνεχίσουν τον πόλεμο σημειώνοντας ότι ο Θεός, όπως και οι ίδιοι, είναι στο πλευρό τους.

Σημειώνεται, ότι στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών διαβιούν χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Αρκετές χιλιάδες φιλοξενούνται σε νησιά όπως η Κως και η Σάμος. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πάντως ότι «ουδέποτε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μετά την έξαρση των μεταναστευτικών κυμάτων, οι Παλαιστίνιοι δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα σε ελληνικό έδαφος. Πάντοτε ήταν φιλήσυχοι και μάλιστα φιλέλληνες. Η κατάσταση τώρα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έχει διαφοροποιηθεί, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα. Εντούτοις, είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο».

Στο μεταξύ, ήδη λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος σε ελληνικό έδαφος. Για παράδειγμα, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε διπλωματικούς στόχους (όπως στην πρεσβεία, στο προξενείο) αλλά και σε μεγάλες εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθούν οι εμφανείς περιπολίες γύρω από τους στόχους αυτούς (με περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.), ενώ στα έκτακτα μέτρα θα συνδράμουν «αθέατοι» αστυνομικοί με πολιτικά που θα είναι επιφορτισμένοι με την έγκαιρη ειδοποίηση σε τυχόν εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

Εγρήγορση ζητήθηκε και σε σχέση με παλαιότερες αναφορές που αφορούν σε ομάδες που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις -χαμηλής επιχειρησιακής εμβέλειας- σε εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα.

Αντιτρομοκρατική και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε επιφυλακή για τη συλλογή πληροφοριών, κυρίως όσον αφορά σε μουσουλμάνους που έχουν «χαρτογραφηθεί» ως ακραίοι αντισημίτες. Το «δίχτυ» ασφαλείας αφορά και σε επιτήρηση προσώπων και χώρων σε νησιά του Αιγαίου.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αντίστοιχα μέτρα και συσκέψεις έχουν λάβει χώρα και σε άλλα κράτη, καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες και κανείς τη δεδομένη στιγμή δε μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή του.

Σχετικά Άρθρα