Από τον Φλαμπουράρη (του Τσίπρα) στον Πολάκη (του Κασσελάκη), ένας δρόμος στρωμένος με νάρκες
Είναι γνωστό πως η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη ήταν και είναι βαθιά ανθρώπινη (οικογενειακή) και, φυσικά, πολιτική. Ο “φρουρός” και στέλεχος ειδικών αποστολών του Μεγάρου Μαξίμου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσε, μετά την ήττα του 2019, συντονιστής της κοινοβουλευτικής δράσης των τομεαρχών του κόμματος. Σε αυτήν ακριβώς την θέση ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε τον Παύλο Πολάκη, σε πείσμα εκείνων που προέβλεπαν πως θα κινηθεί σε επιλογές ενσωμάτωσης όλων των εσωκομματικών πτερύγων. Ο Φλαμπουράρης ήταν …Τσίπρας, αδιαπραγμάτευτα και αδιαμφισβήτητα, ήταν, όμως, και ένα εμπειρότατο στέλεχος (από τα “βάθη” της σύγχρονης ιστορίας της αριστεράς) που μπορούσε να δράσει χωρίς εντάσεις και όπου χρειαζόταν στο παρασκήνιο.
Η αναλογία με τον Παύλο Πολάκη, απλώς δεν υφίσταται- όχι ως προς το σκέλος της εμπειρίας. Επιβεβαιώνει, ωστόσο, πόσο άρρηκτη, τελικά, είναι η σχέση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Σφακιανό πολιτικό. Τα 16 λευκά στην ψηφοφορία επί της πρότασης Κασσελάκη για την σύνθεση του προεδρείου της Κ.Ο δεν είναι ένα τυχαίο μήνυμα. Εμπεριέχει, βεβαίως, διαφωνία σχετικά με την διαδικασία (παράκαμψη των οργάνων του κόμματος), ωστόσο είναι σαφές πως στρέφεται κυρίως ως προς την επιλογή Πολάκη.
Ο τελευταίος, στην κόντρα του με την υφυπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη (για παλαιότερες τοξικές αναρτήσεις της κατά του ιδίου) προανήγγειλε αντιπολίτευση “χέβι μέταλ” με την σφραγίδα του προσωπικού πολιτικού του ύφους. Προκύπτουν, λοιπόν, συγκεκριμένα ζητήματα:
-Πώς ταιριάζει το μετριοπαθές αλλά δυναμικό και τεκμηριωμένο στυλ αντιπολίτευσης του Σωκράτη Φάμελλου με το ύφος Πολάκη; Ιδιαίτερα εάν παρεμβαίνει συχνά από το βήμα της Βουλής και δεν παραμείνει μόνο στα μετόπισθεν του συντονισμού των τομεαρχών. Η συνύπαρξη Φάμελλου-Πολάκη θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…
–Πόσα και ποιά κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέραν της ομάδας υποστηρικτών -ακόμα και των όψιμων- του νέου προέδρου του κόμματος θα δεχτούν να είναι τομεάρχες υπό τον συντονισμό και την παρέμβαση του Παύλου Πολάκη που θα ορίζει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο και το ύφος; Εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες, δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση…
Η επιλογή έρχεται σε αντίφαση με την κατά τα άλλα ενωτική ομιλία του νέου προέδρου. Η αντίδραση των 16, μάλιστα, δημιουργεί εύλογα το ερώτημα: Εάν προκύπτει τέτοια αντίδραση στην Κ.Ο, όπου η πλειοψηφία υπέρ Κασσελάκη είναι σαφώς πιο συμπαγής και ισχυρή, τι θα συμβεί στα άλλα κομματικά όργανα και φυσικά στο συνέδριο, όπου οι συσχετισμοί είναι αρκετά διαφορετικοί;
Εν κατακλείδι, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να πορευτεί με τον Σφακιανό (ο οποίος τον πήρε στον τομέα διαφάνειας με σύσταση του δικηγόρου Μανώλη Καπνισάκη και στη συνέχεια τον σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας), κι αυτό θα χαρακτηρίσει, πιθανώς, το νέο brand name που επιχειρεί να εδραιώσει. Από την άλλη, η ισχύς Πολάκη στο κόμμα και την Κ.Ο είναι βέβαιο πως θα ψυχράνει την σχέση της ηγεσίας με όσους δεν τον υποστήριξαν αλλά και με πολύ σημαντικά στελέχη, όπως η ‘Ολγα Γεροβασίλη. Και ενδεχομένως να αποδειχθεί θρυαλλίδα…