Πρόγραμμα “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ”: Οι αιτήσεις έχουν υπερβεί το κονδύλι – Σοβαρές καταγγελίες για αδικίες – Πώς χάνεται η προέγκριση

 Πρόγραμμα “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ”: Οι αιτήσεις έχουν υπερβεί το κονδύλι – Σοβαρές καταγγελίες για αδικίες – Πώς χάνεται η προέγκριση

Στη ΔΥΠΑ έχουν συγκεντρωθεί άνω των 40.000 αιτήσεων και η ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεχίζει να δέχεται καθημερινά και νέα αιτήματα για το πρόγραμμα “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ” που αφορά τους νέους ανθρλωπους και ζευγάρια. Οι εγκρίσεις και προεγκρίσεις για τις 100.000 ευρώ έχουν ήδη υπερβεί το κρίσιμο αριθμό των δικαιούχων παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυξήθηκε στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε στην δημοσιότητα η ΔΥΠΑ., υποβλήθηκαν πάνω από 40.000 αιτήσεις εκ ων οποίων 23.875 έλαβαν προέγκριση ενώ οι 9.378 έλαβαν την πολυπόθητη έγκριση, έχει ξεκινήσει δηλαδή ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου δεσμεύοντας σχεδόν όλο το ποσό που αναλογεί στη ΔΥΠΑ (742 εκ από τα 750 εκ που διαθέτεις ο οργανισμός).

Όπως καταγγέλει ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ, ΠΑΝΣΥΠΟ Κωνσταντίνος Λιβέρης παρότι γνωρίζουν τον αριθμό των αιτήσεων και των προεγκρίσεων, «δεν σταμάτησαν να υποδέχονται νέες αιτήσεις, δεν έκλεισαν την πλατφόρμα στον αριθμό περίπου των 12.000 (λογικός αριθμός 2.000 επιπλέον αιτήσεων για να καλύψουν τυχόν μη ολοκληρωμένες πράξεις), με αποτέλεσμα να έχουν λάβει προέγκριση και έγκριση συνολικά 33.253, αριθμός υπερτριπλάσιος του ανώτατου αριθμού δανείων των 10.000» .

Για όλους τους δικαιούχους με τις χορηγηθείσες εγκρίσεις (9.378) εάν δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν τον τεχνικό και νομικό έλεγχο και δεν τους χορηγηθεί η παράταση, τότε «αποδεσμεύεται το εν λόγω ακίνητο και μπορεί να πωληθεί σε άλλο δικαιούχο, σε κάποιον δηλαδή από τους έχοντες λάβει την προέγκριση (23.875 ) ή θα λάβουν την πολυπόθητη προέγκριση στο άμεσο μέλλον». «Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε!» σημειώνει ο ΠΑΝΣΥΠΟ.

Ανάμεσα στους πολλούς άδικους όρους του προγράμματος ήταν και η προθεσμία να βρουν σπίτι εντός 60 ημερών και να καταθέσουν τον ΑΤΑΚ (Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου) παρότι τα σπίτια που υποχρέωναν τους δικαιούχους να αγοράσουν είναι παλαιά, άνω των 15 ετών, με προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσεως που για να επιλυθούν χρονίζουν και απαιτούν και πολλά έξοδα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές πωλήσεων των ακινήτων αφού τα λίγα ακίνητα που ήταν τακτοποιημένα και μπορούσαν άμεσα να πωληθούν ήταν περιζήτητα.

  • Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην ΟΕΚ (απορροφήθηκε το 2012 από τον τότε ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ), χορηγούσε εγκρίσεις δανείων με προθεσμία ενός έτους για να βρουν ακίνητο οι δικαιούχοι του, ενώ χορηγούσε και επιπλέον ένα έτος παράτασης κατόπιν κατάθεσης σχετικών αιτήσεων.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου» αποσαφηνίστηκε ότι πολλοί από τους περιορισμούς που έθεσαν για να χορηγηθούν τα δάνεια ήταν επιπόλαιοι και άδικοι κατά τον ΠΑΝΣΥΠΟ.

Για παράδειγμα:

  • Εάν ένα ζευγάρι έχει ένα σπίτι κάτω των 60 τ.μ τότε θεωρείται ότι δεν μπορεί να στεγαστεί αξιοπρεπώς και του εγκρίνεται το δάνειο χωρίς όμως να τον περιορίζει στο πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το σπίτι που θα αγοράσει, δίνοντας του το δικαίωμα να αγοράσει για παράδειγμα και μια γκαρσονιέρα μόλις 30 τ.μ. (για την οποία υποτίθεται ότι πήρε το δάνειο για την αξιοπρεπή στέγασή του).
  • Ένας άλλος επίσης απαράδεκτος όρος είναι ότι εάν κάποιος έχει δύο εγγραφές περιουσιακών στοιχείων στο όνομά του, οποιασδήποτε αξίας και ποσοστού ιδιοκτησίας (ΚΥΑ 189, άρθ.3, παρ.δδ), τότε απορρίπτεται με αποτέλεσμα να απορρίπτονται αιτήσεις επειδή είχαν εγγραφές περιουσιακών στοιχείων εξ αδιαιρέτου με μόλις 2% και 3% σε ακίνητα μικρής αξίας ή μικρού εμβαδού !!

«Χιλιάδες δικαιούχοι δεν θα προλάβουν να πάρουν το δάνειο – υπερτριπλάσιος αριθμός δικαιούχων έχουν λάβει προεγκρίσεις- εγκρίσεις δανείων από το μέγιστο των 10.000» καταλήγει ο κ. Λιβέρης.

Και καταγγέλει: «Σκοπίμως συνέχισαν να παίρνουν αιτήσεις δανείων γνωρίζοντας ότι χιλιάδες εξ αυτών δεν θα προλάβουν να πάρουν το δάνειο αφού ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος για να δημιουργήσουν πελατολόγιο στις Τράπεζες οι οποίες προφανώς θα προσπαθήσουν να τους χορηγήσουν τα δικά τους δάνεια. Είναι επιβεβλημένο να υλοποιήσουν μια νέα Στεγαστική πολιτική τροφοδοτώντας την αγορά με έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών κατοικιών που αφενός θα στεγάσουν χιλιάδες ευάλωτων νοικοκυριών αφετέρου θα επιτευχθεί η μείωση των ενοικίων και πώλησης των ακινήτων εξαιτίας των μείωσης της ζήτησης».

Σχετικά Άρθρα