Οι ΗΠΑ σε αχαρτογράφητα νερά: Οι τραμπικοί έριξαν τον δικό τους πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων – Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Μακάρθι

 Οι ΗΠΑ σε αχαρτογράφητα νερά: Οι τραμπικοί έριξαν τον δικό τους πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων – Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Μακάρθι

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ. Με 216 ψήφους υπέρ έναντι 210 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου Κέβιν Μακάρθι από την προεδρία του σώματος. Η ιστορική ψηφοφορία, προκλήθηκε από την ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών.

Η κλιμάκωση της κόντρας στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών κορυφώθηκε τη Δευτέρα, όταν ο βουλευτής της Φλόριντα, Ματ Γκέιτζ, κατέθεσε επίσημη πρόταση για να τον αποπέμψει, μετά από μήνες εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ του ΜακΚάρθι και της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του. Ο Γκέιτζ είναι φίλα προσκείμενος στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντοναλντ Τραμπ. Είχε προηγηθεί η υιοθέτηση, το Σάββατο, από το Κογκρέσο, προσωρινού προϋπολογισμού που απέτρεψε την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, ελιγμό στον οποίο εναντιώθηκαν σθεναρά πολλοί συντηρητικοί.

Η άνευ προηγουμένου ψηφοφορία θέτει τις βάσεις για εκλογές για την επιλογή νέου προέδρου — αν και ο Μακάρθι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για να επανεκλεγεί στη θέση.

  • Η ιστορική ψηφοφορία υπογραμμίζει τις έντονες διαφορές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και απειλεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή δυσλειτουργίας στην Ουάσιγκτον. Το Σώμα δεν μπορεί να διεξάγει νομοθετικές εργασίες έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Οι δημοκρατικοί σκέφτηκαν πολύ αν θα βοηθήσουν τον ΜακΚάρθι ή όχι να επιβιώσει, αλλά τελικά φαίνεται ότι κατέληξαν στην απόφαση να τον αφήσουν στην τύχη του, γι΄ αυτό και δε συμμετείχαν καθόλου στη συζήτηση που προηγήθηκε. 

  • Το κενό στην προεδρία του σώματος, στην ουσία προκαλεί παράλυση μέχρι την εκλογή διαδόχου, την ώρα που Βουλή και Γερουσία πρέπει να εγκρίνουν νομοσχέδια για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οπωσδήποτε πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

«Αυτά είναι αχαρτογράφητα νερά», είπε ο Τζιμ Κλάιμπερν, ο Δημοκρατικός βουλευτής από τη Νότια Καρολίνα. “Κανείς δεν ξέρει.”

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της κάτω βουλής του Κογκρέσου και ο δεύτερος στην προεδρική γραμμή διαδοχής, πίσω από τον αντιπρόεδρο.

Η διαδικασία έχει επαναληφθεί άλλη μία φορά στην ιστορία του σώματος, το 1910, όταν πάλι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να εκδιώξουν τον δικό τους πρόεδρο, ο οποίος επέζησε μεν της ψηφοφορίας, αλλά βγήκε σαφώς αποδυναμωμένος.

Σχετικά Άρθρα