Λίμνη Κάρλα: Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού

 Λίμνη Κάρλα: Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού

Τόσο η κακοκαιρία Daniel όσο και η κακοκαιρία Elias που έπληξαν τη Θεσσαλία κατά τον Σεπτέμβριο, έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης του νερού στη λίμνη Κάρλα, η οποία έχει μεγαλώσει και έχει φτάσει στο μέγεθος που είχε πριν από την αποξήρανσή της στη δεκαετία του ’60, με αποτέλεσμα να έχει γίνει η μεγαλύτερη – σε έκταση – λίμνη στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη (03/10), σύμφωνα με ανάρτηση του ερευνητικού κέντρου «Prometheus του ΕΜΠ στο Χ, «στα 6,49 μέτρα και σήμερα η στάθμη στην λίμνη Κάρλα κινούμενη μόνο ανοδικά σύμφωνα με τους αισθητήρες του Δικτύου Μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ».

Ακόμα, επισημαίνεται το εξής: «Το δράμα της Αεροπορίας Στρατού σε πλήρη εξέλιξη. Παρατηρώντας τις δορυφορικές φωτογραφίες, διαπιστώνει κανείς πως το χωριό Στεφανοβίκειο που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού, βρίσκεται εκτός νερού και το νερό – παρά την άνοδό του – δεν έχει περάσει το αρδευτικό κανάλι (μπλε γραμμή) που διασχίζει την περιοχή, καταλήγοντας στην Κάρλα. Ίσως όταν γινόταν ο σχεδιασμός της Αεροπορικής Βάσης να έπρεπε να επιλεγεί η κατασκευή σε ένα τεχνητά υπερυψωμένο επίπεδο ή μετά τις πλημμύρες του Ιανού να φτιαχτεί ένα αρδευτικό κανάλι με αναχώματα, που θα κύκλωνε την Αεροπορική Βάση ικανό να προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία».

Σχετικά Άρθρα