Συλλήψεις τζιχαντιστών σε Γερμανία και Ισπανία – Σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ευρώπη

 Συλλήψεις τζιχαντιστών σε Γερμανία και Ισπανία – Σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ευρώπη

Στη σύλληψη ενός 29χρονου τζιχαντιστή στο Ντούισμπουργκ, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προχώρησαν την Τρίτη οι γερμανικές αρχές, καθώς φέρεται να σχεδίαζε επίθεση με φορτηγό σε συγκέντρωση υπέρ του Ισραήλ. O υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», επαίνεσε τον τρομοκράτη των Βρυξελλών, που προ ημερών δολοφόνησε δύο Σουηδούς.

Ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα εισέβαλε σε πολυκατοικία όπου διαμένει, στο κέντρο του Ντούισμπουργκ, και συνέλαβε τον ύποπτο. Ο 29χρονος ήταν ήδη γνωστός καθώς φέρεται να είχε γράψει στο διαδίκτυο ότι επιθυμεί να πεθάνει ως μάρτυρας.

Στα τέλη του 2013, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ισλαμιστής ταξίδεψε στη Συρία μέσω Τουρκίας και εντάχθηκε στο ISIS. Το όνομα που χρησιμοποιούσε τότε ήταν «Οσάμα, ο Γερμανός». Σε ένα βίντεο πόζαρε δίπλα σε ένα αποκεφαλισμένο θύμα.

Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία το 2016, συνελήφθη από την κρατική ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο στο Ντίσελντορφ τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών το 2017 για συμμετοχή στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

Ένας γείτονας είπε στην Bild ότι «ο άντρας ήταν πάντα φιλικός, αλλά το εντυπωσιακό ήταν ότι ήταν ξύπνιος όλη τη νύχτα και είχες την εντύπωση ότι έφτιαχνε κάτι. Έκανε φασαρία μέχρι το πρωί».

Σύλληψη και στην Ισπανία

Συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία ο 59χρονος τζιχαντιστής, Μουσταφά Μάγια Αμάγια, γνωστός κι ως «Ελ Ταλιμπάν», που θεωρείται ύποπτος ως ο μεγαλύτερος στρατολόγος τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Ο 59χρονος έχει ισπανική υπηκοότητα και είναι γνωστός στην αστυνομία. Το 2014, είχε συλληφθεί για στρατολόγηση μαχητών για το ISIS και την Αλ Κάιντα. Τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψή του, το 2018, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών.

Μολονότι σε αναπηρικό καροτσάκι στρατολόγησε περισσότερους από 600 μαχητές, που πήγαν στη Συρία αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικά Άρθρα