Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Επισιτισμού: Πώς θα συμβάλλουμε με το δικό μας “θετικό αποτύπωμα”

 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Επισιτισμού: Πώς θα συμβάλλουμε με το δικό μας “θετικό αποτύπωμα”

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού (World Food Day – 16 Οκτωβρίου) καθιερώθηκε, από τον FAO (Food and Agriculture Organization), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945 και να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με την ανάγκη για εξασφάλιση επαρκούς και υγιεινής διατροφής για όλους. Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στο νερό ως πηγή ζωής και διατροφής.

«Η ημέρα και ο εορτασμός της είναι συμβολική και αποτελεί ερέθισμα για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το μεγάλο πρόβλημα επισιτισμού που αφορά όχι μόνο τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις αναπτυγμένες χώρες», επισημαίνει, μιλώντας στο libre, η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου, και εξηγεί:

«Η πρόσβαση σε τροφή και κατάλληλα τρόφιμα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό και νερό, πόσο μάλλον σε υγιεινές και θρεπτικές επιλογές. Αν και η παραγωγή τροφίμων είναι, ίσως, μεγαλύτερη από ποτέ, καταγράφονται παγκοσμίως περισσότεροι από 800εκ άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες πείνας και είναι υποσιτισμένοι».

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής

Χρονολογείται από το 1945 όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Επίσημα αποδεκτή ως παγκόσμια αργία, όμως, έγινε τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, στην 20η διάσκεψη του FAO τον Νοέμβριο του 1979. Στην πορεία, περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αποδέχτηκαν την ημέρα και τη σημασία της και άρχισαν να συμμετέχουν στους εορτασμούς. Κάθε χρόνο ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής εστιάζει σε διάφορες πτυχές της επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργίας, με επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής είναι αφιερωμένη στο νερό και τη σημασία του. Το φετινό μήνυμα της είναι «Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι φαγητό. Μην αφήνετε κανέναν πίσω».

«Το νερό είναι άμεσα συνυφασμένο με τη ζωή. Φτάνει μόνο να αναλογιστούμε πως περισσότερο από το 60% του σώματος μας αποτελείται από νερό και περίπου το 71% της επιφάνεια της γης καλύπτεται από αυτό. Είναι όμως ένα αγαθό που δεν είναι αστείρευτο και η πρόσβαση σε αυτό δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη.

Μόνο το 2,5% του νερού της γης είναι φρέσκο, κατάλληλο για κατάποση, τη γεωργία και τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή θέτουν τους υδάτινους πόρους του πλανήτη υπό αυξανόμενη πίεση λόγω της συνεχούς και αυξανόμενης ζήτησης. Όπως έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του FAO οι πόροι γλυκού νερού ανά άτομο έχουν μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα και η ποιότητα του νερού μειώνονται με γοργούς ρυθμούς λόγω της κακής χρήσης και διαχείρισης, της αλόγιστης εξόρυξης υπόγειων υδάτων, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής», τονίζει η κα Ασημακοπούλου.

Ώρα να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το νερό με σύνεση! Πώς;

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ακόμα και οι επιλογές τροφίμων που κάνουμε έχουν το δικό τους ‘αποτύπωμα νερού’», προτείνει η κα Ασημακοπούλου.

«Από διατροφικής άποψης, λοιπόν, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Επιλέγουμε τοπικά, εποχιακά και φρέσκα τρόφιμα, για των οποίων την παραγωγή απαιτείται μικρότερος όγκος νερού
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση κρέατος. Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 2000-2500 λίτρα νερού την ημέρα
  • Προτιμάμε το άτμισμα από το βράσιμο. Για το βρασμό των τροφών χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού από όσο χρειάζεται για το άτμισμα τους.
  • Αποφεύγουμε να πετάμε νερό που έχουμε χρησιμοποιήσει στην κουζίνα. Αν βράσουμε λαχανικά, κρέας κλπ διατηρούμε το νερό στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε σαν ζωμό σε σούπες, σάλτσες κλπ. Αν μουλιάσουμε λαχανικά όπως π.χ. πατάτες κρατάμε το νερό και το χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τα λουλούδια μας στον κήπο ή τη βεράντα.
  • Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα καλλιεργούμε τα δικά μας φρούτα και λαχανικά. Αντί να καλλιεργούμε μόνο λουλούδια μπορούμε να τα συνδυάσουμε με οπωροφόρα δέντρα στον κήπο μας ή να ντομάτες, πιπεριές και άλλα λαχανικά ή φρούτα στις γλάστρες μας.
  • Περιορίζουμε τη σπατάλη φαγητού. Προγραμματίζουμε και οργανώνουμε τα γεύματα της κάθε εβδομάδας, αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σωστά ώστε να διατηρηθούν περισσότερο, ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξης, προσπαθούμε να «εκμεταλλευτούμε» ότι φαγητό περισσεύει. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η υπερκατανάλωση  τροφής και του νερού που χρειάζεται για την παραγωγή της». 

Σχετικά Άρθρα