Guardian: Ενας στους τρεις Ευρωπαίους ψηφίζει Άκρα Δεξιά «κατά του κατεστημένου»

 Guardian: Ενας στους τρεις Ευρωπαίους ψηφίζει Άκρα Δεξιά «κατά του κατεστημένου»

Το 32% των ψηφοφόρων σε 31 ευρωπαϊκές χώρες κατευθύνθηκε σε λαϊκιστικά κόμματα της άκρας Δεξιάς, σύμφωνα με πολιτική ανάλυση που δημοσιεύει ο Guardian ενώ αναφορά γίνεται και σε «τρία ακροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα» που κέρδισαν κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές του Ιουνίου, καθώς και στην Ισπανία, όπου λαϊκιστικά και αυτονομιστικά κόμματα καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. 

Η ανάλυση, που συγκεντρώνει τα συμπεράσματα των ερευνών εκατό πολιτικών επιστημόνων, διαπιστώνει ότι στις εθνικές εκλογές πέρυσι το 32% των Ευρωπαίων, ποσοστό-ρεκόρ, ψήφισαν υπέρ αντικαθεστωτικών κομμάτων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 20%, και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο 12%.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς εντοπίζονται για πρώτη φορά ηλικιωμένες γυναίκες, κάτοικοι των πόλεων, η μορφωμένη μεσαία τάξη, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Τα μεγάλα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα έχουν ευθύνη εν μέρει για τη μετατόπιση, προσθέτουν, καθώς, όπως εξηγούν, υπήρξε προοδευτική απομάκρυνσή τους από τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ολίσθηση της Κεντροδεξιάς προς τα άκρα 

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Ματίας Ρόουντεν, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian, διαπιστώνει επίσης ότι περίπου οι μισοί από τους ψηφοφόρους που στηρίζουν κόμματα κατά του κατεστημένου κινούνται προς την ακροδεξιά. Πρόκειται για το ποσοστό που καταγράφει την ταχύτερη αύξηση.

Επιπλέον, τα κυρίαρχα κόμματα χάνουν ψήφους, ενώ τα αντισυστημικά κερδίζουν. 

Η άνοδος της εθνικιστικής, αυταρχικής ακροδεξιάς έχει μετατοπίσει συνολικά τον πολιτικό άξονα στην Ευρώπη, με τους ερευνητές να χαρακτηρίζουν πλέον αρκετά από τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα ως «οριακά ακροδεξιά».

«Μιλήσαμε πολύ για τη μετατόπιση προς τα δεξιότερα των Συντηρητικών της Βρετανίας, του VVD του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, των Républicains στη Γαλλία και του ÖVP στην Αυστρία», αναφέρει ο Ρόουντεν.

«Τελικά, δεν τα συμπεριλάβαμε στα ακροδεξιά κόμματα, λόγω της κεντροδεξιάς ιδεολογικής τους αφετηρίας. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να το κάνουμε στο μέλλον», επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα