Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

 Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat.Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης ο δείκτης επιβράδυνε στο 4,3%, από  5,2% τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο χωρών, η χαμηλότερη μέτρηση εντοπίστηκε στην Ολλανδία όπου οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό 0,3% ετησίως, στο Βέλγιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς κατά 0,7% ετησίως και ακολούθησε η Ελλάδα, με το 2,4% όπως προαναφέρθηκε.

Τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και η ενέργεια (-4,7%, έναντι έναντι -3,3% τον Αύγουστο).

Αντίστοιχα και ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, επιβράδυνε στο 4,5% ετησίως τον Σεπτέμβριο από το 5,3% που είχε προηγηθεί, σε επίσης καλύτερο επίπεδο των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 4,8%.

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Έπεσε στο 4,3% τον Σεπτέμβριο από το 6,4% τον Αύγουστο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Σε συνδυασμό με τη μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού στην Ισπανία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, η μέτρηση στη Γερμανία ενισχύει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αφήσει για την ώρα αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4%. 

Πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός και στη Γαλλία, καθώς οι μικρότερες αυξήσεις τιμών για τις υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,6% από πέρυσι τον Σεπτέμβριο – χαμηλότερα από το 5,7% του προηγούμενου μήνα.

Σχετικά Άρθρα