Βόλος, ώρα μηδέν: Ανάγκη για σχέδιο ανασυγκρότησης για τα επόμενα χρόνια- Απαιτούνται τεράστια κονδύλια και κινητοποίηση κράτους και ιδιωτών

 Βόλος, ώρα μηδέν: Ανάγκη για σχέδιο ανασυγκρότησης για τα επόμενα χρόνια- Απαιτούνται τεράστια κονδύλια και κινητοποίηση κράτους και ιδιωτών

Μετά τον θεσσαλικό κάμπο που καταστράφηκε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα) από την κακοκαιρία Daniel, μέσα σε είκοσι μέρες (και όχι …16.000 χρόνια, όπως ανοήτως έλεγαν κάποιοι επιστήμονες) η Elias ήρθε να χτυπήσει για δεύτερη φορά το αστικό πολεοδομικό συγκρότητα του Βόλου, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Μαζί με την διπλή καταστροφή στο Πήλιο, ο νομός Μαγνησίας αντιμετωπίζει πλέον το φάσμα της ολοσχερούς καταστροφής.

Οι παλαιότεροι θυμούνται τους σεισμούς του 1954 που κατέστρεψαν τμήμα της πόλης και τις πλημμύρες του 1955 με τους 27 νεκρούς.

Οι καταστροφές στον Βόλο εκθέτουν ανεπανόρθωτα και την κρατική μηχανή που για ακόμα μία φορά είχε εγκαίρως ενημερωθεί από τους μετεωρολόγους για την ένταση του φαινομένου, αλλά και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Κώστας Αγοραστός και Αχιλλέας Μπέος δεν μπόρεσαν να οχυρώσουν στοιχειωδώς την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, με τον δήμαρχο Βόλου να αναλώνεται σε μικροέργα αποκατάστασης ενόψει δημοτικών εκλογών και σε σώου στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Το αποτέλεσμα είναι πως αυτή την ώρα η περιοχή βυθίζεται σε ένα σκοτεινό μέλλον:

-Μικρή επιχειρηματικότητα κατεστραμμένη ή με πολύ μεγάλες ζημιές,

-Αγροτική παραγωγή στο Πήλιο και άλλες περιοχές με τεράστιες καταστροφές και άγνωστο σε ποιό βαθμό μπορεί να κάνει επανεκκίνηση

-Υποδομές “βομβαρδισμένες”, δίκτυο υδροδότησης και οδικό δίκτυο, ολοσχερώς κατεστραμμένες γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή,

-Τουρισμός με άγνωστο μέλλον: Ανατολικό και νότιο Πήλιο είναι πολύ δύσκολο να υποδεχτούν παραθεριστές τα επόμενα χρόνια, είτε τον χειμώνα (χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια και χωριά), είτε του χρόνου το καλοκαίρι.

Όλα αυτά συνθέτουν μία εικόνα ζόφου και ταυτόχρονα αναδεικνύουν την ανάγκη ενός σχεδίου πλήρους ανασυγκρότησης. Στον Βόλο πρέπει να δαπανηθούν τεράστια κονδύλια για την κατασκευή νέων υποδομών, κυρίως στα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και σε δρόμους και γέφυρες. Οι αποζημιώσεις, όσο γρήγορα κι αν δωθούν, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα. Η Μαγνησία βρίσκεται κυριολεκτικά στην ώρα μηδέν και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την κινητοποίηση του τεχνικού και κατασκευαστικού δυναμικού της χώρας και, φυσικά, τεράστια κονδύλια από την ΕΕ. Η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ή το ΕΣΠΑ, πιθανώς δεν επαρκούν, σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται άμεσος σχεδιασμός.

Βομβαρδισμένη πόλη ο Βόλος – Σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο

Ο Βόλος θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, εντούτοις η κακοκαιρία Elias, εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια!

Ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ενώ αρκετές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 300 διασώσεις.

Αγριά Βόλος (AP Photo/Petros Giannakouris)Πηγή: Newsvolos.gr

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το “κατέβασμα” μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954. Μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

Πιο αναλυτικά, δεν πρόλαβε να περάσει μήνας από την προηγούμενη κακοκαιρία και ο Βόλος ζει ξανά έναν εφιάλτη. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν το βράδυ πάνω από 300 διασώσεις, ενώ βατραχάνθρωποι μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν με λέμβο ένα ανδρόγυνο.

Αν και ήταν ολονύχτια η μάχη για άντληση υδάτων, το υπόγειο, οι αποθήκες υλικών, οι χώροι με τις γεννήτριες αλλά και η τραπεζαρία του νοσοκομείου πλημμύρισαν.

Σήμερα, μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI)
Η κάτοικοι της Αγριάς δεν αναγνωρίζουν πια το τοπίο από τις καταστροφές. Άνδρες της πυροσβεστικής απεγκλώβισαν μάλιστα ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της. Τα πόδια της ήταν κολλημένα στη λάσπη και η ίδια τρομαγμένη.

Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοίο στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξε για να υποδεχθούν τον κόσμο. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησαν πίσω τους τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Το μεσημέρι έγινε σύσκεψη το δημαρχείο Βόλου για τη διαχείριση της κατάστασης.

Κακοκαιρία Elias: «Αγνώριστος» ο Βόλος, αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

Στη Νέα Ιωνία Βόλου σήμερα τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη. Οι κάτοικοι σπεύδουν να προμηθευτούν νερό, ενώ παράλληλα ψάχνουν τρόπο για να περάσουν ακόμα και από κεντρικούς δρόμους.
Στην Αγριά οι κάτοικοι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τον τόπο τους, λόγω των φερτών υλικών που έχουν μετατρέψει τους δρόμους και τα στενά σε βουνά από λάσπη και σκουπίδια. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στις υποδομές, ενώ αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στις λάσπες. Με δυσκολίες μετακινούνται οι κάτοικοι καθώς οι δρόμοι για να καθαριστούν θα πρέπει να περάσουν μέρες. Οι κάτοικοι παραπονούνται επίσης για τον μη καθαρισμό του χειμάρρου. Υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά πολιτών σε ασφαλές μέρος.

“Οι συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύ σημαντικές και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας. Άρα οφείλουμε όλοι να τους στηρίξουμε και τώρα μες την κακοκαιρία αλλά και μετά την κακοκαιρία” τόνισε ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας που μετέβη στον Βόλο.

Ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί μέρα και νύχτα στις πληγείσες περιοχές, ενώ πεζοναύτες και βατραχάνθρωποι είναι σε ετοιμότητα για την διάνοιξη περιφερειακής οδού από τα μηχανήματα μηχανικού.

Με πληροφορίες από το newsvolos.gr

Εικόνες: eurokinissi, sooc, AP

Σχετικά Άρθρα