Μενέντεζ/Wall Street Journal: Ο γερουσιαστής νίκησε το 2015 το υπ. Δικαιοσύνης που τον κατηγόρησε για διαφθορά- Μπορεί να το κάνει ξανά;

 Μενέντεζ/Wall Street Journal: Ο γερουσιαστής νίκησε το 2015  το υπ. Δικαιοσύνης που τον κατηγόρησε για διαφθορά- Μπορεί να το κάνει ξανά;

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Φόρουμ των Δελφών/ EUROKINISSI

Η πρώτη δίωξη του Γερουσιαστή Bob Menendez από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για κατηγορίες διαφθοράς κατέληξε σε αποτυχία πριν από πέντε χρόνια, αλλά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη μάχη στην προσπάθεια να νικήσει ένα νέο κατηγορητήριο για δωροδοκία που ισχυρίζεται ότι αντάλλαξε πολιτικές χάρες με ράβδους χρυσού, μετρητά και δώρα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η The Wall Street Journal.

Η τελευταία υπόθεση της κυβέρνησης κατά του ανώτερου γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, ξεκινά από μια ισχυρότερη θέση από τις προηγούμενες κατηγορίες, με πλούσιες σε λεπτομέρειες ισχυρισμούς που είναι πιο εκτενείς και δραματικοί από την προηγούμενη φορά, δήλωσαν πρώην εισαγγελείς και δικηγόροι υπεράσπισης.

«Αυτές οι κατηγορίες ασκήθηκαν με μεγάλη προσοχή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλει να συμβεί το ίδιο πράγμα δύο φορές», είπε ο Elisha Kobre, πρώην εισαγγελέας που τώρα είναι συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Bradley Arant Boult Cummings.

Ο Μενέντεζ δήλωσε αθώος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη για τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν τη θέση του για να βοηθήσουν τρεις επιχειρηματίες και την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ένας δικαστής τον απελευθέρωσε με εγγύηση 100.000 δολαρίων και του ζήτησε να τηρήσει ορισμένους όρους εν αναμονή της δίκης, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης του προσωπικού του διαβατηρίου.

Το κατηγορητήριο 39 σελίδων, κατά την εφημερίδα, απεικονίζει τον Menendez, τη σύζυγό του και τους επιχειρηματίες να σχεδιάζουν το υποτιθέμενο σχέδιο δωροδοκίας για χρόνια μέσω μηνυμάτων sms, συναντήσεων και δείπνων. Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι πράκτορες βρήκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA ενός από τους επιχειρηματίες σε μερικούς από τους φακέλους με μετρητά που φέρεται να δέχτηκε ο Μενέντεζ ως δωροδοκία.
Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται για τρεις ποινικές κατηγορίες: συνωμοσία για δωροδοκία, απάτη και εκβιασμό. Οι τρεις επιχειρηματίες κατηγορούνται για δύο κατηγορίες. Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι.

Εκτός από την υπόθεση της δημόσιας διαφθοράς, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών διεξάγει χωριστά έρευνα αντικατασκοπείας για το εάν αξιωματούχοι της Αιγύπτου εμπλέκονταν στο υποτιθέμενο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του εάν προσπάθησαν να επηρεάσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στον Μενέντεζ μέσω της συζύγου του, σύμφωνα με ανθρώπους. εξοικειωμένοι με το θέμα. Εκπρόσωπος του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Μενέντεζ, αρνούμενος τις κατηγορίες, είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι θα αθωωθεί. Έχει δεσμευτεί να παραμείνει στη θέση του, παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτησή του από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του συναδέλφου του γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ. Και προσπάθησε να βεβαιωθεί ότι οι άνθρωποι θυμούνται ότι κέρδισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην προηγούμενη διαμάχη τους.

Η υπόθεση του 2015

Το 2015, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον γερουσιαστή ότι δέχθηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια σε συνεισφορές και δώρα για την εκστρατεία του με αντάλλαγμα τη βοήθεια ενός οφθαλμίατρου σε διαφωνίες τιμολόγησης με την Medicare και αιτήσεις βίζας για τις φίλες του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εν τέλει απέσυρε τη δίωξη το 2018.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτή τη φορά ισχυρίζεται ότι ο Menendez έλαβε αντάλλαγμα σχεδόν 500.000 δολάρια σε μετρητά και χρυσό, καθώς και ένα πολυτελές αυτοκίνητο και έπιπλα σπιτιού, προσπάθησε να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και να βοηθήσει την Αίγυπτο στις προσπάθειες να λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν των ΗΠΑ, το οποίο έχει μακρύ ιστορικό στην ανάληψη υποθέσεων διαφθοράς, άσκησε το τελευταίο κατηγορητήριο κατά του Μενέντεζ. Η εμπλοκή του τον θέτει σε πιθανή μειονεκτική θέση καθώς θα αντιμετώπιζε μια δίκη ενόρκων στη Νέα Υόρκη και όχι στην πολιτεία καταγωγής του. Ωστόσο, οι εισαγγελείς αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καταστήσει πιο δύσκολο να κερδίσει τις υποθέσεις διαφθοράς εναντίον δημοσίων αξιωματούχων. Για να αποδείξουν ένα σχέδιο δωροδοκίας, οι εισαγγελείς πρέπει να δείξουν ότι υπήρχε μια αμοιβαία ανταμοιβή μεταξύ του Μενέντεζ και των επιχειρηματιών—δηλαδή ότι αποδέχτηκε κάτι πολύτιμο με αντάλλαγμα μια επίσημη πράξη ως γερουσιαστής.

Ο Λίντερ είπε ότι οι δικηγόροι του Μενέντεζ πιθανότατα θα αξιοποιήσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2016 στην υπόθεση McDonnell εναντίον Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία περιόρισε τον νομικό ορισμό του τι συνιστά επίσημη πράξη. Η απόφαση απέρριψε την καταδίκη για διαφθορά του πρώην κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Μπομπ ΜακΝτόνελ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δέχτηκε κρυφά περισσότερα από 175.000 δολάρια σε δώρα και δάνεια από έναν πλούσιο επιχειρηματία που ζήτησε ευνοϊκή αντιπαροχή από την κυβέρνηση για την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής του.

Ο McDonnell είχε κατηγορηθεί ότι κανόνισε συναντήσεις για τον επιχειρηματία με κυβερνητικούς αξιωματούχους και φιλοξενούσε εκδηλώσεις που είχαν σκοπό να ενθαρρύνουν τους ερευνητές του κρατικού πανεπιστημίου να ξεκινήσουν μελέτες για ένα προϊόν της εταιρείας. Το ανώτατο δικαστήριο είπε ότι αυτές οι πράξεις δεν συνιστούσαν επίσημη άσκηση κυβερνητικής εξουσίας.

Το τελευταίο κατηγορητήριο του Menendez ισχυρίζεται ότι κάλεσε έναν ανώτερο εισαγγελέα στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ για να επιτύχει ευνοϊκή έκβαση σε ποινικές υποθέσεις. Κατηγορείται επίσης ότι προσπάθησε να βοηθήσει έναν επιχειρηματία που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη ομοσπονδιακών τραπεζών καλώντας έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ που επέβλεπε την υπόθεση.

Ο Μενέντεζ μπορεί να υποστηρίξει ότι οι κλήσεις δεν ήταν επίσημες πράξεις ως γερουσιαστής, είπε ο Λίντερ. Παρόμοιες συζητήσεις, είπε, θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν για το εάν ο νομοθέτης ενεργούσε υπό την εξουσία του ως πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας όταν φέρεται να έλαβε μέτρα για να απελευθερώσει τη στρατιωτική χρηματοδότηση και τις πωλήσεις στην Αίγυπτο.

Σχετικά Άρθρα