Επιστήμονες της …ατάκας: Πώς παρήλθαν 16.000 χρόνια στον Βόλο;
Οι επιστήμονες οφείλουν να προβλέπουν -στο μέτρο του εφικτού-, να τεκμηριώνουν και να εισηγούνται. Όταν όλοι συμφωνούν πως λόγω κλιματικής κρίσης έχουμε εισέλθει τα τελευταία χρόνια στην τροχιά ακραίων απρόβλεπτων φαινομένων οι ειδικοί και οι “ειδικοί” δεν πρέπει να περιφέρονται ως “περσόνες της ατάκας”, είτε για να δικαιολογήσουν την αδυναμία ή και τις αβελτηρίες του κρατικού μηχανισμού είτε για να καταστήσουν την άγνοιά τους άποψη…
Οι νέες πρωτοφανείς πλημμύρες στον Βόλο (για δεύτερη φορά σε 20 μέρες), στην Εύβοια και άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας δυστυχώς το επιβεβαιώνουν. Προπετώς και τελικά ανοήτως κάποιοι δήλωναν πώς ο Daniel ή κάτι παρόμοιο μπορεί να ξανασυμβεί σε …16.000 χρόνια! Επικαλούμενοι, δε, μοντέλα προσομοίωσης, όταν είναι γνωστό ότι κάθε παρόμοιο μοντέλο κρίνεται παρωχημένο. Ευτυχώς οι σοβαρότεροι κράτησαν επιφυλάξεις, κάποιοι, όμως, προσέφεραν -αφελώς ή σκοπίμως;- αφήγημα επανάπαυσης το οποίο επικαλέστηκαν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη.
«Δεν υπάρχει ούτε σε μοντέλο προσομοίωσης τέτοιο ύψος βροχής. Οι βροχοπτώσεις που έδωσε, τα ύψη βροχής, σύμφωνα με επεξεργασία των στατιστικών μοντέλων από τον συνάδελφο (…) ο οποίος είναι καθηγητής υδρολογίας στην σχολή της Ξάνθης, έχει περίοδο επαναφοράς 16.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε κάτι τέτοιο ξανά, το 18.023. Μας κάνει φοβερή εντύπωση, είναι και για εμάς απίστευτο. Δεν έχουμε δει ξανά κάτι τέτοιο», ήταν η “εμπεριστατωμένη” ανάλυση ενός εξ αυτών των ειδικών που διαδόθηκε και αξιοποιήθηκε ως επιχείρημα για να στηριχτεί η πολιτική του “ανθρωπίνως δυνατού” και του “τα του Θεού τω Θεώ”.
Εάν αγνοούν, ή αδυνατούν να προβλέψουν ας παραμείνουν σιωπηλοί. Εκτός εάν παρήλθαν 16.000 χρόνια και ο Βόλος βρέθηκε σε κάποια κάψουλα χρονομηχανής. Έλεος…