Υπουργικό με δύο νομοσχέδια για Υγεία, Δημόσια Διοίκηση – Στο επίκεντρο αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεις για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

 Υπουργικό με δύο νομοσχέδια για Υγεία, Δημόσια Διοίκηση – Στο επίκεντρο αποκατάσταση ζημιών και αποζημιώσεις για τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Με βαριά μεταρρυθμιστική ατζέντα συνεδριάζει υπο τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο, σήμερα. Το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και προχωρά σταθερά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. 

Mεταξύ των θεμάτων  που θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών στόχων, είναι και το νομοσχέδιο για το  «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους», από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη που αντικειμενικοποιεί ακόμα περισσότερο τα κριτήρια επιλογής ανώτατων και ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και τα συνδέει με εγγυήσεις αξιοκρατικών επιλογών και αξιολόγησης με επαγγελματικά κριτήρια, προσόντων, απόδοσης, επίτευξης στόχων.

Επίσης το νομοσχέδιο «Για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια» από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και η έγκριση στόχων Υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.

  • Επι τάπητος θα βρεθούν τα έργα αποκατάστασης και υποδομής στις πλειγείσες περιοχές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται επι ποδός για την νέα κακοκαιρία Elias  που κλιμακώνεται τις επόμενες ώρες. 

Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη τεθεί σε κόκκινο συναγερμό με αυξημένα μέτρα προστασίας κυρίως στη Θεσσαλία που ακόμα μετράει τις πληγές της απο την προηγούμενη κακοκαιρία.

«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της ζωής, της περιουσίας και των κρίσιμων υποδομών» επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη. Στη Θεσσαλία βρίσκεται ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός θα παρουσιασουν την πρώτη καταγραφή των βλαβών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πιο έντονο πλημμυρικό φαινόμενο στην ιστορία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας πως « αυτό δημιούργησε οργή, σε αυτούς οι οποίοι υπέστησαν τους κινδύνους, έχασαν τις περιουσίες τους, κινδύνευσαν». 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση τρέχει με γρήγορους ρυθμούς τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της Θεσσαλίας. Ήδη πιστώθηκε στους  τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών η δεύτερη κρατική ενίσχυση που πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή αποζημιώσεων, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και έχουν γίνει 4.889 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς καθώς μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.100 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 223 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα