Αθήνα: Σοβαρά προβλήματα σε δρόμους και συγκοινωνίες από την κακοκαιρία – Χτυπά Φωκίδα, Εύβοια, Φθιώτιδα (vid)

 Αθήνα: Σοβαρά προβλήματα σε δρόμους και συγκοινωνίες από την κακοκαιρία – Χτυπά Φωκίδα, Εύβοια, Φθιώτιδα (vid)

Φωκίδα, Εύβοια και Φθιώτιδα, έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα, δε, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «ιδιαίτερη βαρύτητα» θα φέρρει η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες «στην ευρεία περιοχή Σπερχειάδας -Μερικώς νότια Θεσσαλία & Πήλιο». Αρκετά προβλήματα στους δρόμους όσο και στις συγκοινωνίες στην Αθήνα καθώς η κακοκαιρία Elias χτυπά από τα ξημερώματα και την Αττική.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Από τις 4 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια. Λίγο μετά τις 5:00ί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων. Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Από τις 6 και μετά, το κύμα κακοκαιρίας, είναι πάνω από την περιοχή της Αταλάντης, ενώ συνεχίζει να βρέχει με ένταση στη Λαμία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα τόσο στη Λαμία όσο και τον Δομοκό, την Μακρακώμη και την Στυλίδα. Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.

ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αττική σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική δεν έχει δεχθεί κάποια κλήση, ωστόσο έχουν σημειωθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές. Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας, για αυτό και από το βράδυ της Τρίτης (26/9) είχαν ήδη σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

Οπλισμένοι με γερά νεύρα πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στο λεκανοπέδιο καθώς η κίνηση στους δρόμους της Αττικής το πρωί της Τετάρτης διεξάγεται με δυσκολία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias από τα ξημερώματα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται στον Κηφισό με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων και στην άνοδο και στην κάθοδο στο τμήμα από Μεταμόρφωση μέχρι του Ρέντη.

Πολύ αυξημένη κίνηση και στην κάθοδο της Μεσογείων και της Κηφισιάς, στον Καρέα προς Κατεχάκη, στη λεωφόρο Αθηνών από Χαϊδάρι προς Ασπρόπυργο αλλά και στην παραλιακή προς Πειραιά μετά τη συμβολή με τον Κηφισό.

Σύμφωνα με την τροχαία Αττικής κίνηση καταγράφεται:

  • Αθηνών-Κορίνθου/Λ. Αθηνών (έξοδος)
  • Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος)
  • Αθηνών-Λαμίας(κόμβος Καλυφτάκη έως Αθηνών-είσοδος)
  • Βασ. Κωνσταντίνου

Η κίνηση στους δρόμους της Αττικής από την Τροχαία

Η Hellenic Train με αναρτήσεις της στο X (πρώην Twitter) ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις στη γραμμή Πειραιάς- Αεροδρόμιο- Κιάτο-Πειραιάς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης.

Σχετικά Άρθρα