Παπαθανάσης: Η Ελλάδα μπροστά σε μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία

 Παπαθανάσης: Η Ελλάδα μπροστά σε μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία

Τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας αυξάνονται. Και θα φτάσουν τελικά στα 686 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να εκταμιευθούν το συντομότερο, καθώς αφορούν έργα άμεσης επέμβασης, δηλαδή αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά ενόψει του χειμώνα και επισκευή του σιδηροδρομικού δικτύου, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο κοινοτικών πόρων για τις καταστροφές σε πάνω από 2,4 δισ ευρώ.

Τα έργα θα τρέξουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, και τα ποσά αφορούν 420 εκατ. για επισκευή σε οδικό δίκτυο και γέφυρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε Θεσσαλία – Στερεά, 180 εκατ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο και 86 εκατ για αντιδιαβρωτικά έργα ενόψει χειμώνα σε Ροδόπη και Έβρο. Τα ποσά θα επιχειρηθεί να πέσουν φέτος στην αγορά, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης και προέρχονται από τη δεύτερη κατά σειρά αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή αφορούν ανακατεύθυνση από έργα τα οποία δεν απορροφώνται σε σχέση με τα ορόσημα.

Στην υλοποίηση των έργων θα ακολουθηθούν διαδικασίες υποβολής προσφορών από εταιρείες, εντελώς διαφορετικές από αυτές του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις – κάτι τέτοιο, θα σήμαινε 1,5 χρόνο μόνο για διαγωνισμούς, όπως είπε ο κ.Παπαθανάσης-  ενώ στους κοινοτικούς πόρους θα πρέπει να συνυπολογιστούν και αυτοί από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Στα 2,25 δισ θα πρέπει να προστεθούν και επιπλέον 400 εκατ ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ακριβές ποσό να εξαρτάται από το τελικό ύψος της ζημιάς.

Εδώ φαίνονται και η ανάγκη αναθεώρησης των κοινοτικών διαδικασιών και μηχανισμών που αφορούν μια άλλη εποχή και χρήζουν άμεσης αναθεώρησης, καθώς ο υφιστάμενος κανονισμός του Ταμείου Αλληλεγγύης προβλέπει ότι τα ποσά δεν μπορούν να ξεπερνούν το 6% της δημόσιας δαπάνης. Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι η ζημιά ανέρχεται σε 2 δισ, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει το πολύ 120 εκατ, χαμηλότερα δηλαδή όσων είχαν αρχικά ανακοινωθεί, γεγονός που επιβάλλει την άμεση αναθεώρηση του κανονισμού.

Τα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη Τύπου αναδεικνύουν ξανά γιατί η Ελλάδα έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία. Στα επόμενα τέσσερα με έξι χρόνια θα έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 55 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 11,8 δισ έχουν ήδη έρθει, χωρίς να έχουν ακόμη πέσει στην οικονομία.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Παπαθανάσης και το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών που έχει την ευθύνη για την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων στην πορεία εκταμίευσης του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση οι απορροφήσεις της περιόδου 2014-2020 έφτασαν στο 88%, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 7%. Κρίνοντας από αυτές τις επιδόσεις, η χώρα βρίσκεται σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκεται και στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σημειωτέον ότι οι μέχρι τώρα προσκλήσεις ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ, με πρωταγωνιστές τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (0,3 δισ. ευρώ), τον Πράσινο Μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων (0,7 δισ. ευρώ), την Γραμμή 4 του Μετρό (έργο phasing, ύψους 0,32 δισ. ευρώ) και έργα πολιτικής προστασίας (0,1 δισ. ευρώ).

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν συνολικά σε ό,τι αφορά τόσο ΕΣΠΑ, όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ενισχυθεί πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, με 667 εκατ ευρώ.

Επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα στηριχθούν με δάνεια από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και στις περιοχές δίκαιης μετάβασης (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη κ.λπ.) με προγράμματα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα