Απεργία: Ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα – Μαζική συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη (vid)

 Απεργία: Ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα – Μαζική συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη (vid)

Πανελλαδική 24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου δεκάδες συνδικάτα της χώρας με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει με τους διαδηλωτές να βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ και το ΕΚΑ πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Την ίδια ώρα, σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας λόγω της απεργίας στα μέσα μεταφοράς, ενώ αυτή την ώρα κλείνει και το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Συντάγματος.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμτέχουν και οι εποχικοί πυροσβέστες. Συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα γράφουν: «Εμείς για τον πολίτη δίνουμε την ψυχή μας».

Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Μεταφορών.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Παράνομη κρίθηκε επίσης η στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Οπότε τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινηθούν κανονικά καθώς το συνδικάτο ανέστειλε την κινητοποίηση. Ωστόσο οι συνδικαλιστές παροτρύνουν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Νόμιμη κρίθηκε η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Κατά τ΄άλλα μετ΄εμποδίων θα κινηθεί σήμερα το επιβατικό κοινό λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στο Μετρό, το Τραμ, τον ηλεκτρικό και τα τρόλεϊ.

Ειδικότερα, η γραμμή 1 ( ηλεκτρικός) και οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα ακινητοποιηθούν λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Όμως αυτό βρίσκεται υπό αίρεση, καθώς η διοικηση της ΣΤΑΣΥ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας σε Μετρό και ΗΣΑΠ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί σήμερα, Πέμπτη. Το τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30 στο πλαίσιο της παροχής της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας καθώς το δικαστήριο δεν έκρινε παράνομη τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Αντίθετα χωρίς τρόλεϊ θα είναι η Αθήνα το πρωί έως ότου εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει αν είναι παράνομη η απεργία, η οποία εκδικάζεται σήμερα.

Επιπλέον, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής ανακοίνωσε στάση εργασίας από 13:30 έως τη λήξη της βάρδιας.

Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά. Κανονικά θα πραγματοποιούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, αλλά και εκείνα με προορισμό τον Πειραιά.

Κουτσούμπας: Το εργατικό κίνημα δίνει ηχηρή απάντηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα

«Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, που συζητιέται αυτές τις ώρες στη Βουλή», δήλωσε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ακόμα, δίνεται μια ηχηρή απάντηση για το μεγάλο ψέμα, την κοροϊδία με τις τριετίες που έφερε η κυβέρνηση, αλλά και για την εγκληματική πολιτική της που βουλιάζει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού μέσα στις λάσπες του “κόστους-οφέλους”, σε αυτή τη λογική για να υπηρετηθούν τα κέρδη των λίγων», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:

«Γι’ αυτό η λύση είναι μια: Ένας για όλους και όλοι για έναν».

Θεσσαλονίκη: «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα» – Μαζική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Σε απεργιακό κλοιό και η Θεσσαλονίκη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε συζήτηση σήμερα στη Βουλή.

Με σύνθημα «όχι στον εργασιακό μεσαίωνα!» μέλη εργατικών σωματείων και φορέων, φοιτητικοί σύλλογοι, αγροτικοί σύλλογοι και σωματεία αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, ζητούν να μην περάσει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που «οδηγεί στην υποδούλωση». Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα thesstoday.gr, η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου, όπου νωρίτερα έγινε συγκέντρωση με ομιλίες.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Σχετικά Άρθρα