Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποιους μειώνεται 50% το επίδομα – Κόβεται και η πρόσθετη επιδότηση στην αντλία

 Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε ποιους μειώνεται 50% το επίδομα – Κόβεται και η πρόσθετη επιδότηση στην αντλία

Για όσους επέστρεψαν στη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, εγκαταλείποντας το φυσικό αέριο δεν θα ισχύσει φέτος ο διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης, οπότε γι’ αυτούς τα ποσά του επιδόματος θα είναι μειωμένα κατά 50%. Τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως του τρόπου θέρμανσης. Ωστόσο, φέτος δεν θα δοθεί πρόσθετη επιδότηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, όπως είχε δοθεί πέρυσι.

Ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα εκτιμάται ότι θα ανέλθει και πάλι σε περίπου 1,3 εκατομμύρια. Από τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα μεταβληθούν μόνο τα εισοδηματικά, για όσους βαρύνονται με τέκνα, καθώς και για όσους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την περίοδο 2023-2024:

1) Το ελάχιστο ποσό του επιδόματος παραμένει στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ. Για όσους δικαιούχους έπαψαν πέρυσι να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

2) Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους. Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Σχετικά Άρθρα