Politico: Η κίνηση Καϊλή που μπορεί να βάλει… φωτιά στο Qatargate
Η υπεράσπιση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή θα βρεθεί σήμερα στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών όπου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει καλέσει σε ακρόαση για να ερευνηθεί η κίνησή τους αυτή. Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη αυτού του είδους για το σκάνδαλο του QatarGate, έναν χρόνο αφότου οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες και τις διώξεις.
Ουσιαστικά οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή υποστηρίζουν ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών ενήργησαν παράνομα και την κυνήγησαν, ενώ αναμένεται να βρουν σύμμαχο και στην πλευρά του Αντρέα Κοτσολίνο για τον νομικό τους ισχυρισμό.
Οι Σβεν Μαρί και Κριστόφ Μαρσάντ, συνήγοροι της Εύας Καϊλή, υποστηρίζουν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία παραβίασαν τη νομοθεσία της Ε.Ε. που προστατεύει τη βουλευτική ασυλία της πελάτισσάς τους, ενώ το ίδιο ισχυρίζονται και για άλλους υπόπτους.
Το Politico αναφέρει ότι η πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή κατέθεσε αίτημα για «έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας», με τον απώτερο στόχο να είναι να κληθούν για ακρόαση στο δικαστήριο όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα. Εξαιτίας της παραβίασης της ασυλίας της, οι δικηγόροι της ζητούν να καταπέσουν ως απαράδεκτες.
Οι δικηγόροι της Καϊλή, επίσης, επισημαίνουν ότι προτού ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες, οι ερευνητές θα έπρεπε να υποβάλουν αίτημα προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας τους.
«Εάν αποφασιστεί ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την υπόθεση, μαζεύτηκαν παράνομα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο» σημειώνει με νόημα ο Ντομένικο Βεντσέντζο Φερράρο, δικηγόρος του Αντρέα Κοτσολίνο.
Στον αντίποδα ο Μίκαελ Φερνάντεζ Μπερτιέ, δικηγόρος σε εταιρεία συμβούλων για ζητήματα ηθικής και συμμόρφωσης, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ κατά της διαφθοράς «Διεθνής Διαφάνεια» επισημαίνει ότι με βάση δικαστικό προηγούμενο στο Βέλγιο υπόθεση θα μπορούσε να περιπλακεί, αλλά όχι απαραίτητα να ακυρωθεί.
«Τα πειστήρια που συγκεντρώθηκαν παράτυπα δεν οδηγούν απαραίτητα σε ακύρωση ολόκληρης της έρευνας. Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της παρατυπίας» σημειώνει στο Politico.
Στο μέτωπο των Παντσέρι και Τζιόρτζι η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς από τη στιγμή που έχουν ομολογήσει ότι συμμετείχαν στο σκάνδαλο διαφθοράς δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι έχει παραβιαστεί η ασυλία τους.