Βορίδης στο libre: “Η διαχείριση των συνεπειών μιας τόσο μεγάλης καταστροφής είναι εξαιρετικά δύσκολη”

 Βορίδης στο libre: “Η διαχείριση των συνεπειών μιας τόσο μεγάλης καταστροφής είναι εξαιρετικά δύσκολη”

«Μετά από ένα πρωτοφανέρωτο φαινόμενο τέτοιας έκτασης η εύκολη και ισοπεδωτική κριτική δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφερόμενος σε όσα διατυπωθεί εις βάρος της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των πλημμυρών στην Θεσσαλία.  

Μιλά επίσης για την οικονομία, την οπαδική βία αλλά και το πολιτικό του παρελθόν με αφορμή τις νέες ταυτότητες που θα έχουμε σε λίγο καιρό και την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων το 2000.

Συνέντευξη

-Κύριε υπουργέ, η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ένα από τα ζητήματα που δεν αντιμετώπισε εν τη γενέσει του ήταν η οπαδική βία. Άφησε περισσότερους από 100 οργανωμένους ναζί από την Κροατία να διασχίσουν τη χώρα και να φτάσουν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ μαζί με Έλληνες χούλιγκανς. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και όταν όλα έγιναν γνωστά οι ευθύνες αποδόθηκαν σε άσχετους. Και ανακοινώθηκαν και πάλι μέτρα που είχαμε ακούσει και στο παρελθόν. Κύριε υπουργέ, μέτρα ουσίας θα ληφθούν; Θα αποδοθούν ευθύνες στις ΠΑΕ;

Η πολιτεία ήδη επανεξέτασε το πλέγμα διατάξεων για την αθλητική βία. Ένα πλέγμα στο οποίο διαπιστώθηκαν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Πράγματι, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, και οι ευθύνες αποδόθηκαν εκεί που έπρεπε να αποδοθούν. Η αντικειμενική ευθύνη προφανώς ανήκει πάντοτε στην Κυβέρνηση. Αναμφίβολα υπήρξε ένα σοβαρό επιχειρησιακό λάθος. Αυτό που είναι κρίσιμο, είναι να μην υπάρχουν συστημικές αποτυχίες. Τα πρόσφατα επικαιροποιημένα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι μέτρα ουσίας. Υπενθυμίζω ότι πλέον δεν μπορούν να υπάρχουν παράτυπες λέσχες φιλάθλων και μπορεί να λειτουργεί αυστηρά ένας σύνδεσμος με έδρα την επίσημη ΠΑΕ καθώς ο έλεγχος εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων φιλάθλων, στις θύρες που εντοπίζεται πρόβλημα θα γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία. Στη φαρέτρα των μέτρων αν δεν υπάρξει συμμόρφωση υπάρχει και το κλείσιμο θυρών των οργανωμένων οπαδών, καθώς και ο αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει από εδώ και πέρα τις ευθύνες του.

«Οι φετινές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες», μας είπε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, για το θέμα των πυρκαγιών. Όταν όμως έκανε τις ανακοινώσεις ενόψει του καλοκαιριού δήλωνε ότι η χώρα είναι πανέτοιμη. Ακολούθησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία όπου η κατάσταση εκτός από «πρωτόγνωρη», ήταν και εκτός ελέγχου. Ένα ασυντόνιστο κράτος με μόνο σύμμαχο το «112» για όσους έζησαν εγκλωβισμένοι. Τελικά τι έφταιξε; Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Δήμοι των περιοχών που επλήγησαν; 

Κοιτάξτε, μετά από ένα πρωτοφανέρωτο φαινόμενο τέτοιας έκτασης η εύκολη και ισοπεδωτική κριτική δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα. Η διαχείριση των συνεπειών μιας τόσο μεγάλης καταστροφής είναι εξαιρετικά δύσκολη. Παραταύτα, να δούμε λίγο τα δεδομένα: έγιναν τεσσερισήμισι χιλιάδες διασώσεις, περισυνελέγησαν ήδη εβδομήντα χιλιάδες νεκρά ζώα, επανασυνδέθηκαν σχεδόν άμεσα δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικές βλάβες, στεγάστηκαν άμεσα και παρασχέθηκε βοήθεια σε εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τους υπαλλήλους, αλλά και τους εθελοντές ήταν εκεί, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Με τον ίδιο ζήλο εργάστηκε και όλο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, και νομίζω πως όλοι αξίζουν της ανάλογης αναγνώρισης για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν και εξακολουθούν να καταβάλλουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ θετική πορεία. Και ότι το πρώτο επτάμηνο, έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα δημοσιονομικά της χώρας. Μάλιστα θα δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Κύριε υπουργέ, αντί να δοθούν αυξήσεις δεν θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που είναι εκτός ορίων; Και σας παρακαλώ μη μου πείτε για τα προϊόντα «του καλαθιού του νοικοκυριού». Φαίνεται ότι έχει χαθεί ο έλεγχος των τιμών των προϊόντων.

Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν “θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ θετική πορεία”, αλλά αποδεικνύεται από την πρόοδο της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την αναγνώριση της προόδου αυτής από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Μετά από πολλά χρόνια, ανακτήσαμε ξανά την επενδυτική βαθμίδα. Έχουμε ήδη λάβει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πέρα από την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου για το Δημόσιο και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων – για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια –  θεσμοθετείται το youth pass, η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δωρεάν φάρμακα.

Πρόκειται για μέτρα συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μεγάλα και ουσιώδη βήματα προς την έμπρακτη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάντοτε στα πλαίσια των τιθέμενων δημοσιονομικών ορίων. Επιπλέον, σήμερα Σάββατο ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα συνιστούσα λίγη υπομονή. Όσο για την ακρίβεια ασφαλώς και θα σας πω για το «καλάθι», θα σας πω για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και θα σας πω ότι προφανώς δεν είναι εθνικό φαινόμενο.

-Αυτή η ιστορία με τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες, αλλά και την αυτοδικία εις βάρος προσφύγων και μεταναστών δεν σας θυμίζει αυτό που λέει ο λαός «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες»; Εσείς το 2000 ήσασταν υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με σύνθημα «έξω οι λαθρομετανάστες», ενώ ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, είχατε ταχθεί κατά των ταυτοτήτων που δεν περιλάμβαναν το θρήσκευμα. Μπορούν κάποιοι να κάνουν τους «σερίφηδες» και κάποιοι άλλοι να χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά  επιχειρήματα που παραπέμπουν στη συνωμοσιολογία;

Δεν ξέρω γιατί στην ερώτησή σας αισθάνεστε την ανάγκη να αναφερθείτε στην πολιτική μου πορεία. Προφανώς για να διαπιστώσετε αν διατηρώ τις ίδιες απόψεις σήμερα, όπως αυτές που υποστήριζα προ 25 ετών. Πάλι καλά, γιατί αριστεροί ομοϊδεάτες σας ανατρέχουν σε αυτά που υποστήριζα προ 40 ετών ίσως και προ 45 ετών. Αναρωτιέμαι δε, αν κάνετε την αναδρομή σε όλους όσοι σας παραχωρούν συνέντευξη. Ας είναι όμως. Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι με την πολιτική από την ηλικία των 14 ετών, έχω μία πορεία 45 ετών, η οποία υπήρξε πολυκύμαντη. Όμως, για να σας λύσω την απορία σας, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να απελαύνονται.

Όταν το υποστήριζα το 2000, ήταν μία πολύ μοναχική και ριζοσπαστική θέση. Το 2023 είναι το πολιτικό mainstream σε ολόκληρο τον κόσμο και νιώθω πολύ δικαιωμένος σε αυτό. Όσο για το θρήσκευμα στις ταυτότητες, ήταν πράγματι τότε ένα ζήτημα, στο οποίο είχα τοποθετηθεί όπως περιγράψατε, καθόλου δε μετανιώνω για την άποψή μου αυτή, απλώς δε συζητάμε αυτά σήμερα. Κατανοώ ότι η στρατηγική ήττα της Αριστεράς έχει φέρει σύμπασα την Αριστερά σε αμηχανία, προφανώς και τους δημοσιογράφους που ανήκουν στο χώρο αυτό, αλλά αυτό θα λυθεί με τον αναστοχασμό και την αυτοκριτική της Αριστεράς, όχι με το αντίστροφο.

  • Στα ερωτήματα όμως που θέσατε, προφανώς κανείς δεν επιτρέπεται να κάνει τον «σερίφη» ή τον «αυτόκλητο τιμωρό», και αυτό  γιατί αντιστρατεύεται την έννοια του κράτους δικαίου και της συνταγματικής τάξης, αλλά και γιατί η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη και μάχεται για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

Η Ελληνική Αστυνομία ενεργεί 900 αποτροπές εισόδου ημερησίως, ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί και θα επεκταθεί, το λιμενικό εμποδίζει τις ελεύσεις, δίνουμε καθημερινά μάχη για την φύλαξη των συνόρων μας. Δεν  χρειάζεται σερίφης, κάνεις τιμωρός δεν βοηθάει, ίσα-ίσα αποτελούν μέρος του προβλήματος και συμβάλλουν στην ενοχοποίηση της χώρας. Τώρα, σε σχέση με τις νέες ταυτότητες, έχουν δοθεί απαντήσεις για όλα και δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε περαιτέρω στους πολίτες, αν και ούτως ή άλλως θεωρώ ότι οι αντιδράσεις είναι περιθωριακές.

-Γιατί τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν το λεγόμενο «χρίσμα» στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες; Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει ανεξάρτητα η Τοπική αυτοδιοίκηση;

Η ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης προστατεύεται θεσμικά από το Σύνταγμα και τους νόμους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αυτοδιοικητικοί μας, ως ενεργοί πολίτες, δεν έχουν ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα. Ούτε σημαίνει ότι αυτή η ταυτότητα δεν επηρεάζει τον τρόπο που διοικούν. Η αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη, όχι ιδεολογικά ουδέτερη. Άρα προφανώς έχουν σημασία οι ιδεολογικές και πολιτικές ταυτότητες των αυτοδιοικητικών, ο τρόπος που σκέφτονται για την Περιφέρεια και το Δήμο, οι προτεραιότητες που θέτουν, η επιλογή των διοικητικών εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουν, όλα αυτά είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή. Άρα αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη μεν, αλλά με πολιτικό όραμα ελευθερίας και πατριωτισμού.

Σχετικά Άρθρα