Νεκρά ζώα/ Θεσσαλία: Υγειονομικός εφιάλτης απειλεί την περιοχή-Στρατός και κάτοικοι απομακρύνουν τα κουφάρια από τους δρόμους

 Νεκρά ζώα/ Θεσσαλία: Υγειονομικός εφιάλτης απειλεί την περιοχή-Στρατός και κάτοικοι απομακρύνουν τα κουφάρια από τους δρόμους

Στην μάχη περισυλλογής των νεκρών ζώων έχει ριχτεί και ο στρατός, με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των κατοίκων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Με ειδικές στολές και εξοπλισμό στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων μαζεύουν τα νεκρά ζώα από δρόμους και μαντριά κοντά σε σπίτια.

Κάτοικοι απομακρύνουν μόνοι τους τα ζώα

Τα νεκρά ζώα τα οποία εντοπίστηκαν στο χωριό Αγναντερό της Καρδίτσας ήταν εκατοντάδες. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι χρειάστηκε να πληρώσουν από την τσέπη τους προκειμένου να απομακρυνθούν τα πνιγμένα ζώα μέσα από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι αφού πλήρωσαν ανθρώπους να τους βοηθήσουν ώστε να βγάλουν έξω τα νεκρά στη συνέχεια έπρεπε και να τα θάψουν. «Δώσαμε κάποια μεροκάματα τα βγάλαμε έξω και μετά έπρεπε να τα θάψουμε, κάναμε όλο το υγειονομικό πρωτόκολλο που έπρεπε να γίνει, δηλαδή να κάνουμε τη γούρνα για να τα θάψουμε, να βάλουμε τον άλλον να τα ρίξουμε μέσα και μετά να ρίξουμε τον ασβέστη και έπειτα να τα σκεπάσουμε», ανέφερε κτηνοτρόφος στο OPEN.

Άμεσους ελέγχους ζητεί ο εισαγγελέας

Στο μεταξύ με παρέμβασή του ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Λάρισας καλεί την διεύθυνση κτηνιατρικής της περιφέρειας Θεσσαλίας να διενεργήσει άμεσα ,ελέγχους στις μονάδες για την ασφαλή διαχείριση των νεκρών ζώων.

181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές – Δύο ύποπτα περιστατικά για λεπτοσπείρωση

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού, στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Η κ. Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο ύποπτα περιστατικά για λεπτοσπείρωση που έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο της Λάρισας και γίνεται σχετικός έλεγχος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι για την ασφάλεια του νερού, έχουν πραγματοποιηθεί 170 δειγματοληψίες και ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις, ενώ για την πόλη του Βόλου αναμένονται οι μικροβιολογικές αναλύσεις μέχρι αύριο το μεσημέρι. Στον Δήμο Τεμπών το νερό είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Σχετικά Άρθρα