Άναψε φωτιές η συνέντευξη του υπό πίεση Κικίλια – Το μήνυμα του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και οι βολές για τις ευθύνες (vid)

 Άναψε φωτιές η συνέντευξη του υπό πίεση Κικίλια – Το μήνυμα του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και οι βολές για τις ευθύνες (vid)

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς τα σενάρια τον θέλουν να είναι ο επόμενος προς αποχώρηση από το υπουργικό, σε μια κυβέρνηση που περνάει διαδοχικές κρίσεις και αποχωρήσεις υπουργών. Υπο αυτό το πρίσμα η εμφάνιση του κ. Κικίλια στον ΑΝΤ1 αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ανεβάζει ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο της αναταραχής καθώς ήταν ξεκάθαρη προσπάθεια να αποποιηθεί πλήρως των όποιων ευθυνών τον βαρύνουν, ενώ μοίρασε ευθύνες δεξιά κι αριστερά, βάζοντας στο κάδρο κορυφαίους υπουργούς, αλλά και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είπε χαρακτηριστικά για την ιστορία θα πρέπει να θυμίσω ότι τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση είναι ευθύνη των δασαρχείων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών και δασών είναι ευθύνη της περιφέρειας. Τα αντιπλημμυρικά και η άντληση όμβριων υδάτων στο εσωτερικό των δήμων είναι ευθύνη των δήμων και την αρμοδιότητα για όλο αυτό τον έλεγχο την έχει το υπουργείο Εσωτερικών” για να προσθέσει με νόημα ότι η Πολιτική Προστασία δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης σε όλο αυτό και πως όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν διαδραστικά.

Εν μέσω έντονης φημολογίας περί επικείμενης αντικατάστασης ή παραίτησής του και σε μια σαφή προσπάθεια να «διαφοροποιηθεί» από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και να απαντήσει, εμμέσως, στον Παύλο Μαρινάκη, ο υπουργός σημείωσε «εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν το έκανα το 2014 ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν φυγομάχησα ούτε ως υπουργός Υγείας επί πανδημίας» , για να προσθέσει με νόημα ότι «ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του κυρίου Πρωθυπουργού».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες ημέρες εκτοξεύονται βέλη προς την πλευρά του Βασίλη Κικίλια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι «όποιος έχει δημόσιο αξίωμα κρίνεται καθημερινά για την δουλειά του και το αποτέλεσμά του» σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι αποχωρήσεις ή αποπομπές από την κυβέρνηση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για δεύτερη ημέρα, τις σχετικές ενημερώσεις για τις εξελίξεις μετά τις φονικές πλημμύρες ανέλσβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

  • Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του υπουργού στην Πολιτική Προστασία, καθώς ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς οι αιχμές προς τον προκάτοχό του, Χρήστο Στυλιανίδη, τον νέο υπουργό Ναυτιλίας για την επαναδραστηριοποίηση του οποίου ακούγονται ήδη φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Είπε χαρακτηριστικά «το κύριο μέρος της δουλειάς ενός πολιτικού και πολιτικού προϊστάμενου ενός υπουργείου είναι να μπορέσει να σχεδιάσει- και για αυτό αναβαθμίστηκε από Γενική Γραμματεία σε υπουργείο- τις πολιτικές έτσι ώστε να μπορεί να προστατέψει στο μέλλον. Έχουμε ήδη εκκινήσει με τους συνεργάτες μου αυτό το σχεδιασμό και την υλοποίηση, δηλαδή στις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, στις δυνατότητες που δίνει η πρόληψη και η ετοιμότητα. Στην αξιοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, με συγχωρείτε το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αυτή τη στιγμή έχει απορρόφηση 1%, εκεί το παρέλαβα».

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου εάν εννοεί πως δεν παρέλαβε την Πολιτική Προστασία στην κατάσταση που θα έπρεπε ο Βασίλης Κικίλιας είπε «σας λέω μιλώντας για το μέλλον που εκκινεί το πράγμα για εμένα. Το 112 οφείλει να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη, οφείλουμε να έχουμε ραντάρ που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, οφείλουμε να έχουμε μετεωρολογικούς σταθμούς που δεν έχουμε, είναι μέσα στο ΑΙΓΙΣ, είναι 2 δισ. ευρώ πρόγραμμα, έξυπνα συστήματα εναέριας παρακολούθησης, ευφυή συστήματα συντονισμού, να έχουμε δίκτυο συναγερμού, να έχουμε κάμερες θερμικές που να βλέπουν τον καπνό στα 15 χλμ και όλο αυτό διαλειτουργικά να λειτουργήσει. Αυτή είναι η δουλειά ενός πολιτικού. Αυτή είναι η δουλειά ενός υπουργού και αυτό καλούμαι να κάνω και να το παρουσιάσω και θα το παρουσιάσω σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση στην επόμενη κρίση στην επόμενη χρονιά, αλλά προσέξτε είναι ένα βαρύ πρόγραμμα, πολύ μεγάλο πρόγραμμα και απαιτεί πολλή και κοπιώδη προσπάθεια».

Ο υπουργός Πολιτικής προστασίας προσπάθησε να τοποθετηθεί και για τα όσα ακούγονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις σημειώνοντας ότι «έχω άριστη συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο. Δεν αργήσαμε να τους καλέσουμε και δεν άργησαν να έρθουν», αλλά χωρίς να κάνει αναφορά προς τον Νίκο Δένδια.

Τέλος, πέταξε ευθύνες και προς την τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας «1 και 2 Σεπτεμβρίου αποστείλαμε σε περιφέρεια και δήμους αιτήματα και ενημερώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζητήσαμε ενημέρωση, προσφερθήκαμε να ενημερώσουμε καθ’ υπερβάση των καθηκόντων μας. Δεν πήραμε απάντηση», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «και τις επόμενες μέρες θα δούμε και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης τι έγινε, τι δεν έγινε και θα αξιολογήσουμε τα πάντα».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Βασίλης Κικίλιας, πιστός στο αφήγημα που έχει επιβάλει το Μαξίμου εδώ και χρόνια, δεν θέλησε να αναλάβει καμία ευθύνη για την απόλυτη κατάρρευση του επιτελικού κράτους και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «έφταιξαν οι 600 – 700 τόνοι νερού που έπεσαν ανά στρέμμα. Η κακοκαιρία Daniel έφταιξε για να ξεριζωθούν γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές δρόμοι και να πλημμυρίσει ο κάμπος». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του υποστήριξε «αυτά που είδαμε φέτος το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της πλημμύρας θα τα δούμε σε 300 με 400 χρόνια».

Ο υπουργός, μάλιστα, ακολούθησε και το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί… Χαβάης, έκανε έμμεση αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Λιβύης λέγοντας «χτίστηκε σπέκουλα για εκατόμβες νεκρών». Σε άλλες χώρες μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς… δεν θέλω να το συγκρίνω αλλά έγινε μια τιτάνια προσπάθεια την οποία δεν θέλω να ακυρώσω».

Χαρακτήρισε, ακόμη, εγκληματικό το ενδεχόμενο να γίνονταν εκκενώσεις εν ώρα καταιγίδας, ενώ επανέλαβε τη γραμμή πως τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν νωρίτερα εξαιτίας κεραυνών.

Σχετικά Άρθρα