Απόγνωση στον Θεσσαλικό κάμπο: Μάχη με νερά, λάσπες, καταστροφές – Κομμένη η Εθνική, ανυπέρβλητα προβλήματα με υποδομές

 Απόγνωση στον Θεσσαλικό κάμπο: Μάχη με νερά, λάσπες, καταστροφές – Κομμένη η Εθνική, ανυπέρβλητα προβλήματα με υποδομές

Flooded land in the village of Vlochos 7 days after the storm Daniel, in Karditsa, Greece on September 11, 2023. / Πλημμυρισμένες εκτάσεις στο χωριό Βλοχός Καρδίτσας 7 ημέρες μετά την κακοκαιρία Daniel, 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Για ακόμη μια μέρα συνεχίζεται η μάχη με τη λάσπη και τα νερά στον θεσσαλικό κάμπο που έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη μετά τις φονικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους 15 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, οι έρευνες συνεχίζονται, μέσα στα λασπόνερα, για την εύρεση των δύο αγνοουμένων, του νιόπαντρου ζευγαριού Αυστριακών, τα ίχνη των οποίων εξακολουθούν να αναζητούνται στο Πήλιο.

Άνδρες των ΟΥΚ του Λιμενικού τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας σε μία προσπάθεια αναζήτησης αγνοουμένων. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση οι δυνάμεις του Λιμενικού βρίσκονται σε τρία χωριά που έχουν πληγεί από την φονική κακοκαιρία «Daniel». Πρόκειται για τα χωριά Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση, Μαραθέα, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του Παλαμά. Σημειώνεται πως πρόκειται για την ομάδα που την Κυριακή εντόπισε νεκρούς στη Μεταμόρφωση έναν 65χρονο άνδρα και την 85χρονη μητέρα του.

Σε ισχύ παρέμεινε χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (από τον Μαλιακό ως το Κλειδί Ημαθίας) λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366). Η κυκλοφορία χθες Δευτέρα ήταν εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Στον θεσσαλικό κάμπο, επικρατεί σκηνικό απόγνωσης. Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, και την ίδια ώρα ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές.

ΒΟΛΟΣ

Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας με μέγιστο ζήτημα την τροφοδοσία του πολεοδομικού συγκροτήματος με καθαρό πόσιμο νερό που σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ η κανονικότητα θα επανέλθει μετά 15 – 20 ημέρες. Το νερό που παρέχεται με ωράριο δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο, στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση.

Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο “Old City” που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.

  • Συνολικά 4.543 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 20:00 σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.774 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 790 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα. Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται, ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Σχετικά Άρθρα