Μαξίμου: Μέτρα, αλλαγές, μίνι ανασχηματισμός- Αναζητείται πολιτική απάντηση για τις φονικές πλημμύρες
Μεγάλη πίεση υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελεί εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία. Στο Μέγαρο Μαξίμου καθημερινά πραγματοποιείται μπαράζ συσκέψεων των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού που αναζητούν πειστικές απαντήσεις για τα κακώς κείμενα όσων προηγήθηκαν αλλά και όσων ακολούθησαν τη θεομηνία. Απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως θα προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και πως η οικονομία είναι ισχυρή για να αντέξει μια τέτοια καταστροφή.
«Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός χθες από τη Λάρισα και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη μια σειρά κινήσεων ώστε να διασφαλιστούν επιπλέον κοινοτικά κονδύλια, ενώ ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το εύρος της πρωτοφανούς καταστροφής. Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να ζητήσει απο την Πρόεδρο της Κομισιόν αρωγή προς την Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες τον τόνο της αυριανή επίσκεψης του στο Στρασβούργο υποστηρίζοντας ότι δαπανούνται πολλοί ευρωπαϊκοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα δαπανούνται λίγοι πόροι για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μια κακοκαιρία που ξεπέρασε και τα πιο πεσιμιστικά μοντέλα των προβλέψεων.
Αυτό που προέχει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να τρέξουν άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Ταυτόχρονα όμως εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια απο το κυβερνητικό επιτελείο για την πλήρη αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας. Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως σχεδιάζουν μια νέα είναι Πολιτική Προστασία που θα ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις ακραίες προκλήσεις και απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για την αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος κ.α.
Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να δημιουργηθεί στο Υπουργείο Άμυνας ένα σταθερό συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων το οποίο θα βρίσκεται σε “ανοικτή γραμμή” με την Πολιτική Προστασία.
Οι ανακοινώσεις για τη αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας δεν αποκλείεται να ανοίξουν τον δρόμο στον πρωθυπουργό για να κάνει διορθωτικές κινήσεις στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα που παρουσιάζει έντονες αρυθμίες.